2017-03-21
朋友係下午茶迷,一有新afternoon tea就想去,今次一齊去試repetto主題下午茶。下午茶2點開始,我吔2點半去到已經好多人,其中一個原因可能因為sky lounge個景吸引,到臨走已經全場full。點咗2客afternoon tea set ,唔使10分鐘就送到,勁快。成個tea set以粉紅做主色,賣相唔錯,細細件,但我未食lunch,好驚唔夠飽。一反傳統,先食甜品,一口咬落個lollipop,裡面係草莓味,亦唔太甜其它甜點上都有用糖膠做嘅裝飾,當然係好睇唔好味,慶幸各個甜點味道唔錯,但eclair 唔夠脆之後係scone,做得鬆軟,配whip cream 同strawberry jam太細碟要問佢再攞多碟,個strawberry jam好fresh鹹點都不錯,ham croquette夠香口,但foie gras truffle 好酥價錢$238+10%都算合理,比起有啲cafe收$300幾,呢間質素好好多