1K
2022-09-12 2262 views
#銅鑼灣 @nganschinesecuisine✈️朋友離港在即, 表示要趁離港前多吃粵菜, 相約我去銅鑼灣食精緻的新派粵菜! 餐廳燈光柔和, 坐位舒適寬敞, 位置便利! 🥒青瓜海蜇頭 $158 ~ 好爽身的青瓜及海蜇, 大大片好開胃! 🐖蒜泥雲片白肉 $148 ~ 肉質比較嫩滑, 唔會乾柴, 蒜泥份量適中, 醬汁不會過酸, 不錯! 🐟天府酸菜桂花魚 $488/二人用 ~ 二人用好足夠! 魚肉嫩滑無腥味無泥味, 骨頭經炸過不會骨肉分離! 酸菜及配菜份量不少, 有豆皮、紅薯粉、木耳、萵苣等, 最別緻以菊花點綴, 好滿足! 🐖蘇提春曉東玻肉 $238 ~ 肥瘦均勻, 炆得好腍, 一叉即散, 入口唔會太肥膩! 醬汁濃厚, 我尚欠一碗白飯! 🍲砂鍋XO醬蝦乾肉碎芥蘭 $168 ~ 大量蝦乾, 一上枱已聞到好香好香! 與其說是肉碎, 我覺得比較像細小的肉粒, 讚! 肉碎一般會比較油, 用上肉粒更有咬口! 芥蘭去外皮, 好嫩, 入口嫩得像露筍! 🌰合桃小食及 XO醬也是不可錯過的!
#銅鑼灣 @nganschinesecuisine

🌰合桃小食及 XO醬也是不可錯過的!

Type of Meal
Dinner