2018-10-02
國慶去下白泥睇日落,其實只係行行走走,回程時已經好肚餓,book咗8點食,個肚差啲唔切。一行六人入坐之後興興撼撼嗌嘢食,而家有一周年優惠,喺五味脆皮雞($168)、青檸辣椒蒸原條紅鮪($188)、龍蝦粉絲煲($238)同埋冬陰公豬手($188)四款菜式中嗌任何兩款,其中一款就有半價。我地叫咗龍蝦粉絲煲($238)同埋冬陰公豬手($188),半價後平均每樣$166,以份量味道嚟講都幾抵食。先上椰汁帶子蟹肉扁意粉。上菜嘅時候已經好香冬陰公味,帶子同蟹肉唔算鮮甜但都可以,扁意粉加冬陰公椰汁,估唔到係得意幾夾,加哂分。燒八爪魚菠蘿沙律。蔬菜幾新鮮爽脆,個汁酸酸甜甜,八爪魚醃過,幾濃味,啱哂做頭盤沙律,開開個胃。烤豬肉鮮蝦米紙卷。有時食泰國越南菜嘅米卷味道會好淡,呢間醬汁偏濃,入面好足料,一條米卷俾兩隻大蝦,加埋隔離嗰碟明明都係酸酸甜甜,聽落冇咩新意,但依然好好味嘅汁,呢碟又係要讚一讚。冬陰公豬手 。份量幾大,肉已經拆好哂,放落口就得,懶人最愛,仲有條完整嘅骨做裝飾。表皮好香口,唔會太硬,骨膠原(啫係皮連肥肉嗰part)加埋依然係酸酸甜甜嘅汁好解膩,仲有腰果同蒜頭做伴碟。黃咖哩炒蟹+蒜蓉包。上菜
椰汁帶子蟹肉扁意粉
燒八爪魚菠蘿沙律
烤豬肉鮮蝦米紙卷
冬陰公豬手
黃咖哩炒蟹+蒜蓉包
黃咖哩炒蟹+蒜蓉包
黃咖哩炒蟹+蒜蓉包。上菜跟埋手套、紙巾同鉗,好細心。
聽講係招牌菜,蟹見佢細細隻都唔期望啖啖肉,而佢應該有炸過,食落除咗咖哩味仲好香口。
黃咖哩好香好好味,決定另外嗌多碟蒜蓉包食哂佢。
龍蝦粉絲煲
龍蝦粉絲煲。賣相係幾驚人,幾威水,肉質唔算爽口但係味道都可以,粉絲炒得入味,比龍蝦好食。
泰式甜品拼盤
班蘭焦糖燉蛋
另外我咃每人都點咗杯嘢飲。
Red bean ICT
我嗰杯係,Red bean ICT,底下嘅紅豆幾甜,Creme都有甜味,撈埋中間嘅茶中和吓好飲啲。
Bubble mellow
Young coconut
Watermelon juice
Berry e kiwi
Pandan colada
總括嚟講食物質素幾好,賣相精緻、靚,對得住個價。
Other Info. :
上菜速度幾快,waiter見我哋食完嘅蟹殼龍蝦殼好礙事,會幫我哋收拾同換碟。