2022-10-30
地衣果子是一間純素甜點工作室,專注於創作無蛋無乳製品成分的純素甜點,做出各種能滿足口味也感動心靈的甜點。我見店主最近新出呢個純素的朱古力香橙歌劇院蛋糕,啱晒我全屋的朱古力控,所以上上星期日訂咗個同細佬慶祝生日,也給他們試吓純素蛋糕的好味道❤️朱古力香橙歌劇院蛋糕 (HK$410/Size L 15x10x15cm).打開盒面,好香的巧克力氣味,大家見到用朱古力做嘅厚厚一本書都「嘩,好靚呀」嘅反應.入口第一刻食到好濃厚嘅Valrhona朱古力,接住就係清香果酸嘅香橙味,最後就係脆口的酥皮脆餅底.整個蛋糕11層味道,不會太甜,又食到每一層的獨特味道,豐富又有層次感網上訂購咗生日蛋糕之後不久,見有這款萬聖節限定的3件迷你蛋糕組盒 (HK$198/一盒),咁可愛嘅造型,不得不也訂購了。小鬼 👻.這是純素橙花水柚子抹茶大福蛋糕.外面用咗大福糯米糍皮,微黏身嘅質地,口感軟糯和微煙韌.體內都有4層口感: ① 頭頂 — 是橙花水高知柚子慕絲,軟滑慕絲質地,清新的柚子味呀~ ② 上身 — 小山園抹茶腰果慕絲,同樣軟滑,腰果味濃,相比之下,抹茶味比較輕淡啲 ③ 下身 — 柚香海綿蛋糕,綿
小鬼 👻
.這是純素橙花水柚子抹茶大福蛋糕
.外面用咗大福糯米糍皮,微黏身嘅質地,口感軟糯和微煙韌
.體內都有4層口感:
③ 下身 — 柚香海綿蛋糕,綿密細緻
④ 平台 — 小山園抹茶曲奇,好酥脆可口,淡抹茶味
.size:6.5 x 8cm
純素無花果焙茶爆谷蛋糕卷
.我覺得比一般卷蛋大件和厚身
.中心放咗半個新鮮無花果 — 好大個,好甜蜜
.純素焦糖豆乳忌廉 — 薄薄一層
.滋賀焙茶醬 — 奶滑口感,有焙茶香,配搭豆乳忌廉就有焙茶豆乳的味道
.焙茶海綿蛋糕 — 厚厚的一層,軟綿綿的,濕潤度剛好
.上面有自家製的焦糖爆谷,脆口,味道好好
.這是3款之中我最鍾意食❤️
.size:10 x 3.5 x 10cm
小書本 📚
.這是純素朱古力香橙歌劇院蛋糕 size S 版,同上面size L 一樣美味
.小蛋糕有7層味道,不會太甜,又食到每一層的獨特味道,豐富又有層次感
.size:7 x 5 x 5cm