2016-11-21
L'Eclair de Genie 害我強迫甜品症發作,然後我又用藉口話要買比屋企人食,自己又食埋一份。隨季節變換,運用新鮮食材創造出非一般口味泡芙。中午12點幾時窗櫃仲係滿滿的,食完lunch 2點幾上黎竟然剩番冇幾種口味!產品種類多元化。飲品選擇亦非常多。最後買左4款閃電泡芙同1枝inflused tea~ 閃電泡芙色彩奪目。N89 脆脆紅桑子媽媽之選~ 紅桑子從裡到外鮮豔奪目紅噹噹,格外引人注意。忌廉酸中帶甜,令整體食起來唔會過於甜膩。香脆紅桑子粒增添口感,亦帶清新感。N144 清幽抹茶 我之選~ 閃電泡芙尤如鮮綠色般既青竹,外層數片淡青色朱古力點綴,睇起來賞心悅目。濃郁絲滑既抹茶忌廉,酥軟既泡芙餅皮,係口中交織美妙滋味。N189 開心果朱古力 弟弟之選~ 上層撒上開心果朱古力粒,有著微微開心果香,內餡混合既開心果忌廉細滑,誘人可口。N3 雲呢拿果仁 弟婦之選~ 入口時輕盈又清甜既雲呢拿忌廉於嘴唇上飄散,舌頭一沾雲呢拿籽既香甜,馬上讓人有種充滿歡欣既口感。但快樂總有啲小刺激,酥脆既焦糖合桃果仁係口中咔嚓咔嚓咁響,一脆一軟獨特口感令人食得開心。strawberry basil採用新
媽媽之選~
香脆紅桑子粒增添口感,亦帶清新感。
我之選~
濃郁絲滑既抹茶忌廉,酥軟既泡芙餅皮,係口中交織美妙滋味。
弟弟之選~
弟婦之選~