2019-04-04
今日去開觀塘,一於就係觀塘搵食啦!朋友話想食西餐,於是就揀左呢間食,因為睇openrice 啲食物相片都幾吸引,似有質素!呢到個環境好別緻,餐廳嘅擺設,設計可以店主有花心思!好簡單嘅menu,但有哂前菜、主菜、甜品,仲有一張drink menu!但好可惜冇Dinner set,因為最鍾意有set可以有埋湯加麵包,甜品咁,但原來午餐係有做set,等我下次都黎試下,食過番尋味!慢煮西班牙黑毛豬配大蒜伴薯蓉 $198先慢煮後再煎香個面,切開之後,見到裏面既肉呈嫩粉紅色,黑毛豬嘅味道夠濃,,肉汁又嫩滑,又夠香!好欣賞個伴菜係南瓜蓉和薏米,個南瓜蓉夠甜,食落好綿綿;個薏米軟硬適中,成個配搭好正!美國牛柳配澳洲龍蝦 $298衝著龍蝦而來,龍蝦整得好高質,肉質彈牙,唔係唔新鮮冇味同軟身個啲,表面加了芝士和香草去焗,但又冇因為咁而掩蓋了龍蝦嘅鮮味,相當好食!牛柳處理得好好,7成熟都唔會好韌,入口夠嫰,但牛味不算太特出。旁邊的沙律菜都有落到黑醋,而且仲好新鮮!炸番薯條配酸忌廉個番薯條都整我好好,炸得乾爽,完全冇油膩感,食落仲係好脆,就算放左一陣都係夠脆,炸功了得!🔎 Little
慢煮西班牙黑毛豬配大蒜伴薯蓉 $198
美國牛柳配澳洲龍蝦 $298
炸番薯條配酸忌廉
🔎 Little Tipsy Restaurant & Bar
觀塘開源道71號王子大廈9樓A舖
🍽8/10