2019-06-23
除咗打邊爐之外,我男朋友最鍾意嘅就係海鮮,出去食海鮮而家多咗好多選擇,小炒,更加多左無數款蒸氣海鮮,蒸氣海鮮食到原汁原味,只要夠新鮮,彈牙口感已經冇得輸!由天文臺道行入去會見到一條斜路,行入去就會見到呢間主打蒸氣海鮮鍋既店,雖然嗰日係平日,不過幫襯嘅人都唔少叫咗個每位$328既海鮮套餐,另外在叫咗一隻龍蝦,一開始就蒸左蜆同蝦先,等左幾分鐘就食得啦!蒸氣火鍋底層預先加咗米同排骨,以蒸氣加熱我令到海鮮催熟,呢度嘅海鮮都幾新鮮架!沙包蜆完全冇沙,食落去帶點鹹鹹香香,海蝦煮得啱啱好,彈牙嘅口感完全唔使點任何調味料已經好好味。呢個套餐入邊係有鮑魚食架!鮑魚口感紮實,味道唔錯,不過每人得1隻有啲唔夠喉😂😂😂辣椒蒜蓉粉絲蒸元貝,呢個味道好鮮甜,不過個人覺得炸蒜蓉味都有點蓋過元貝,如果蒜蓉可以之後自行加配更加好食主角啦主角啦!另外加配嘅龍蝦,龍蝦放咗適量嘅蒜蓉喺面,新鮮嘅龍蝦即叫即劏,所以口感真係一流!食咗一段段海鮮當然要食返啲菜平衡返個身體啦,勝瓜蒸完口感唔會口感都唔會太過林,二呢度嘅手打豬肉丸同埋墨魚丸感覺好似係自己整嘅一樣,因為墨魚丸比出邊食嘅味道同質感都好唔一樣,兩款肉丸當中我自己就最鍾意墨魚
叫咗個每位$328既海鮮套餐,另外在叫咗一隻龍蝦,一開始就蒸左蜆同蝦先,等左幾分鐘就食得啦!蒸氣 火鍋底層預先加咗米同排骨,以蒸氣加熱我令到海鮮催熟,呢度嘅海鮮都幾新鮮架!
食咗一段段海鮮當然要食返啲菜平衡返個身體啦,勝瓜蒸完口感唔會口感都唔會太過林,二呢度嘅手打豬肉丸同埋墨魚丸感覺好似係自己整嘅一樣,因為墨魚丸比出邊食嘅味道同質感都好唔一樣,兩款肉丸當中我自己就最鍾意墨魚丸!
呢個薑蔥蒸鮮魷煙煙韌韌,食到魷魚嘅鮮味,真係好新鮮!
食到7788 ,最後當然要食返下便嘅海鮮粥啦!
用上邊嘅海鮮應承嘅蒸氣令到下邊嘅咪返變成米粥,排骨海鮮粥加入左南瓜,食落去有淡淡的海鮮味,是南瓜雞味都好香,食完勁飽勁滿足