2022-05-21
如果 JW lounge tea buffet只可以推薦一樣必食既野,係raisin scone。如果係兩樣就加埋plain scone啦。當成個buffet既人潮集中係鹹食區,我停留係甜品區,目光指向被透明圓蓋籠罩住既Scone,蓋裡有一層薄薄既蒸氣,意味蓋中物係有一定既熱度,Scone要趁熱吃,於是帶了一件回枱品嚐。當食呢件Raisin Scone既時候真係尚有餘溫。一咬,邊位酥脆,內裡鬆化濕潤。帶住單純牛油同麵粉既香,加上分佈平均既提子乾,以果乾本身既果糖果酸作點綴,未加cream and jam,就咁食都好正。以tea buffet黎講,質素好有驚喜。到食第二啖,先再加上滿滿既clotted cream,cream偏杰身,有鮮奶香,但唔膩亦唔羶,整體甜味較重,但食落好順滑,係喺口腔既溫度下溶解化開既嗰隻順滑。明知道好高卡,但都控制唔住搽cream隻手,因為呢個配搭真係太好食。可惜既係,食幾次原味scone都比較凍身,否則相信plain scone+clotted cream+tea已經係無敵三角。另外一提,提供既兩款果醬都太太太甜,不合胃口,如果有一款酸D清新D既會多元化D而飲
如果係兩樣就加埋plain scone啦。
當食呢件Raisin Scone既時候真係尚有餘溫。
而飲品方面可以order一杯,為咗襯Scone,當然係熱茶啦