2023-04-20
想不到要改幾次時間至約到呢餐飯,朋友好介紹,諗住係尖沙咀南海一號,不過呢間係南海二號。上到嚟環境優雅,門口就放咗隻船,特別嘅中餐裝修有個酒吧。除咗無敵維港海景,今次差啲可以睇埋怡和禮炮。講返點心想食幾款,無跟套餐個貴妃飯。先嚟筍尖鮮蝦餃、帶子燒賣皇,燒賣來者不拒,朋友戒蝦我食埋。花膠竹笙灌湯餃足料,夠熱好味道。怕唔夠飽叫咗酥皮焗菠蘿叉燒包、雜菌荔芋酥、蜜汁叉燒腸粉,感覺中規中矩。斑肉魚湯西施粉出色,分碗上份量啱啱好。同朋友一齊試埋甜品,蝶豆花冰涼粉唔好食都好睇,楊枝甘露丸子正常,我點咗冰花蛋球就等咗好耐,不過無投訴。後記小插曲,上西施粉期間跌筷子,識睇朋友臉色一沉,半情急打圓場問佢:「黑褸、藍色、黑白間條上衣同紫色制服嘅職員咁多有咩唔同?」佢答分別係經理、主任、部長同傳菜員咁話喎。最後,大家如果有需要記得問職員要濕紙巾,佢俾咗一包我哋。仲要提佢用蝦片茗茶感覺幾好,夠茶味,蝦片無乜油嘅,好開心增見識