2019-05-06
今日諗住食lunch,成條街都係人,行到太子始創中心,都係成個商場都係人🤦🏻♂️行行下發現地下一層無咩人,就行落去睇下,發現有幾間餐廳。我見到呢間台灣麵,好似好吸引,啲坐位又闊,所以就入去試下啦。坐抵左之後,就睇下有咩食,原來呢間餐廳都支持環保,不主動提供飲管,但有需要可以問店員取飲管,非常人性化,抵讚👍🏻👍🏻餐廳主要食台灣野及一啲小菜,都幾多選擇。我叫左原味牛肉麵,本來想試紅燒牛肉麵,但怕太辣。另外,我重叫左一個小菜,京蔥爆牛肉,因為上次食左個一般般既蔥爆牛肉,所以想食返個好味啲既。野飲方面,好多特式飲品選擇,我叫左招牌推介,招牌生果茶👍🏻👍🏻等左一陣就上菜啦,好快手。先介紹下個小食先,酸蘿白幾好味,食完開胃啲👍🏻 如果之前食過啲濃味既野,佢都可以去除口腔內既濃味,等你可以食到黎緊食物既味道。主食方面,原味牛肉麵,麵線幼幼的,好似食緊北京拉麵咁,好好口感。個湯底都好夠味,一啖麵加一啖湯,非常美味👍🏻👍🏻 牛肉亦都煮得好淋好入味,整體黎講,係一碗幾高質素既牛肉麵。第二個主食,係京蔥爆牛肉,佢地煮得好好,啲京蔥無煮到過火,好爽口,牛肉都係無過火,好淋,做汁令兩樣食物組合埋一齊,非常野味👍
等左一陣就上菜啦,好快手。
第二個主食,係京蔥爆牛肉,佢地煮得好好,啲京蔥無煮到過火,好爽口,牛肉都係無過火,好淋,做汁令兩樣食物組合埋一齊,非常野味👍🏻 我估佢地係先煮牛肉,再輕輕炒下啲京蔥,最後先一齊炒再加汁,先做到呢個效果,吾錯吾錯🥰
另外飲品方面,果然係招牌飲品,生果茶入面有不同果肉,有得飲,有得食,重要味道好清新,食完濃味既餸菜,一飲生果茶,去除油膩既感覺,非常值得加錢飲呢杯招牌生果茶👍🏻👍🏻
下次我會去試埋紅燒牛肉麵,希望吾會太辣😂 如果想食有質素既台灣野,可以去試下呢間台灣麵,好抵食👍🏻