2015-05-22
做野唔開心, 收工梗係約班FRD出黎傾下呻下, 其中一個FRD臨時要加班, 唯有就下佢, 去佢公司附近食啦, 當時又勁大雨, 之後先發覺已經紅色暴雨警告囉 ,我地就揀左間離油麻地站好近既澳門仔食餐好既,可能紅雨同平日既關係,成晚都唔多人, 如果想慢慢嘆個晚飯, 係呢度都係一個唔錯選揀, 講返野食先秘制炭燒豬扒包$28以今時既香港黎講, 真係好耐無見過塊肉係大過個包, 個包好軟熟, 仲滲左少少肉汁落去, 而豬扒燒到岩岩好, 好JUICY, 個包單獨食或連埋豬扒一齊食都好正, 可以話好味過澳門出名個D原條蒜蓉燒茄子$40好香蒜蓉味, 配無咩味既茄子一流,仲好細心將茄子CUT好一粒粒,方便食 椒鹽豆腐$55外表炸到好脆, 仲估唔到內裏豆腐好滑, 呢個係可以食到唔停口, 送酒一流黃金中蝦$98鐘意食咸蛋黃既我岩晒, 外表係用溶左既咸蛋黃包住啲蝦, 好香口, 而蝦肉先用油泡過,好爽口艇皇古法蟹$198一放上枱就好香豆豉味, 好有鑊氣, 而我覺得用豉椒炒係可以提升蟹肉既甜味, 佢地仲好細心將隻蟹炒完砌返蟹形先上枱, 可以比我地覺得係原隻蟹, 絕對無偷工減料
秘制炭燒豬扒包$28
Other Info. :
成餐飯感覺都好好, 每款餸都夠晒鑊氣, 待應仲成日黎幫手換碟