2014-03-25 5610 views
2.22係我同男友既Anniversary,男友今日要OT,只可以係食晚飯時見面。我地兩個屯門友又再去屯門既拍拖熱點──黃金海岸食晚餐,不過今次我講到明唔想再食酒店自助餐,所以男友就安排左去法國餐廳食~我地叫左個2人餐,有1個海鮮拼盤、2個前菜(揀左田螺薯蓉&黑毛豬火腿沙律)、2個湯(蜆肉周打魚湯&龍蝦湯)同埋2個主菜(黑牛肉眼扒&帶子青口扁意粉)。首先上既海鮮拼盤,d海鮮好新鮮,原本我都唔太食生蠔(因為之前係某酒店buffet中過伏),不過呢度既生蠔又真係好鮮味 ,但想食多隻都冇呀,1人只得1隻… 之後就到前菜,不得不讚,個田螺薯蓉超好味 ,田螺好有咬口,薯蓉就超香超滑,我忍唔住食左成3分2,只留返1/3比男友,男友只好食黑毛豬火腿沙律(個人覺得呢個味道普通)。到湯,周打魚湯好一般,不過都頗足料。而龍蝦湯味道就好怪 ,我飲左幾啖已經唔想再飲…但待應見未飲哂,就唔會收隻碗,咁即係亦唔會上主菜…為左個主菜同為左唔好做大哂鬼,唯有飲埋佢…終於捱到飲哂d湯,等到最令人期待既主菜上喇!黑牛肉眼扒好入味又鬆軟,推介 !而帶子青口扁意粉就好失望,帶子竟然有陣酸”叔”味 ,但我地費事叫佢
海鮮拼盤
,但想食多隻都冇呀,1人只得1隻…
揀左田螺薯蓉&黑毛豬火腿沙律
之後就到前菜,不得不讚,個田螺薯蓉超好味
蜆肉周打魚湯&龍蝦湯
到湯,周打魚湯好一般,不過都頗足料。而龍蝦湯味道就好怪
黑牛肉眼扒
帶子青口扁意粉
!而帶子青口扁意粉就好失望,帶子竟然有陣酸”叔”味
,但我地費事叫佢換喇,食埋d扁意粉算。
埋單$6xx,好貴,如果唔係一年一次既大日子都唔會係d咁貴既餐廳食…
2014-02-22
$330 (Dinner)
Celebration
Anniversary