2017-07-17 1303 views
大約是兩年多前睇人地嘅食評發現左呢個樓上茶室,雖然話係茶室,但食物嘅選擇都唔少(香港租金咁貴,即使係樓上舖,如過只賣茶相信幾難維持),而最緊要嘅係,整體都好高質,加上環境清雅恬靜,絕對係約朋友小聚嘅好地方。已經有一段時間冇黎了,本來想試下帆立貝南瓜意大利飯,可惜當日唔供應,所以就要左白酒香蒜蜆意粉。好開心水準冇變,蜆係新鮮貨,排得好靚,意粉軟硬度剛好,夠爽身,有蒜片同少少辣椒煮好惹味,好快就KO晒。我嘅朋友要左蟹肉意大利飯,我試左一啖,飯係混入左蟹肉、蔬菜、忌廉同煮,都好好食呀!仲有叫左燒鰻魚飯,個汁係自家調較過,好似加左少少酒,鰻魚好香,我連飯試左一啖,都幾正呀~ (不過我只係細意品嚐,所以冇影到相)黎到呢度,我每次必食佢地嘅豆腐芝士餅,豆腐味超濃郁,又唔會好甜,加埋少少芝士嘅奶香,每一次都覺得好滿足!同埋用蛋白同糖整成嘅小蘑菇,令賣相好可愛呢!我地仲試左檸檬撻,有檸檬嘅清香之餘好醒胃;宇治抹茶卷蛋好大件,啖啖綠茶清香,中間嘅綠茶mousse 都好滑,伴埋紅豆一齊食,係唔錯嘅選擇。食左咁多野,當然要飲d茶啦,我個胃唔係咁好,就飲正氣d嘅普洱。呢度嘅普洱好清香呀,唔係出面嗰d深黑色冇味

白酒香蒜意粉

豆腐芝士蛋糕

檸檬撻

宇治綠茶卷蛋

食左咁多野,當然要飲d茶啦,我個胃唔係咁好,就飲正氣d嘅普洱。呢度嘅普洱好清香呀,唔係出面嗰d深黑色冇味嘅,同朋友邊傾計邊細味,一樂也。

普洱

2017-07-17
$240 (Lunch)
白酒香蒜意粉
豆腐芝士蛋糕