2004-07-29 3 views
諾士佛台階有幾間新開食肆,我同個朋友見到呢間食法國菜,所以大家都不約而同決定入去。入面成長方形,地方唔算寬,感覺一般,唔會覺得一坐落好舒服。佢分三種唔同價錢的set,頭盤同主菜都係menu都任揀,如果唔食set,都可以單叫頭盤同主菜的。揀了168蚊個set,有三個頭盤、一個湯、三份主菜,同一個甜品。我o地諗住頭盤主菜都各三款,兩個女仔好細食驚食唔晒,所以只叫了一個share食,原來碟碟都好細,頭盤有甜椒鵝肝卷-好細件,真係食唔出有咩味、法式田螺焗薯皮-好細集田螺底下得一件薯皮,切開兩份後一啖已經食晒,薯皮都幾脆;鴨胸沙律-一般啦!之後有個龍蝦湯好鬼咸;等左好耐先送個芝士包(似英王麵包的麻薯)。主菜有煎鵝肝-都算唔錯,香草羊扒-味道同肉質唔似羊。煙三文魚天使麵-有香芝士同忌廉味但唔會好漏。而甜品係cheesecake,我估係homemake,雖然唔會好濃芝士味,不過口感幾滑,可惜又係好細件,佢d set似為數量好多,原來好細份真係夠一個人食,後來再散叫焗火焰雪山,每位25蚊,一定要叫兩位以上份量,入面層雪榚好正有nuts,而外層蛋白係淡而冇味的。大致上我應為麻麻地,偶一為之。