2010-12-21
今日終於試左呢間酒店既buffet , 我地一家四口去食 , 可能因為就黎聖誕節晚餐要$158 一位未加一 , 主題 -- 海鮮 一個字形容 -- 細 , 同埋全晚得五張桌既人食野 , 所以環境好清優 ..但係呢間buffet真係幾少野既食 , 數都數得哂 ,味道都可以既 主角 -- 海鮮全晚最好 -- 長蟹腳 (好多肉 + 幾新鮮有海水味) , 凍蝦 (只算ok ), 螺 ( 唔新鮮 , 總要梅梅地 ) 最唔好既係全部海鮮放哂係同一個碟到 熱食 : 兩款湯 -- 中式湯 同 龍蝦湯 ( 冇飲到 + 冇興趣 )西炒飯 -- 冇咩料 , 所以冇食到帶子炒西蘭花 -- 帶子好細粒 , 不過都ok 鮑汁鵝掌 -- 幾入味 , 同埋剪左甲方便食用 原條蒸魚 -- 好大條 , 冇咩人食 蜜汁小雞脾 -- 幾ok 咖哩牛尾 -- 唔錯 , 好有口感同入味芝士焗薯 -- 幾好 , 薄片酥皮沙律盒 -- 幾正 , 可以多食炸蟹 & 瀨尿蝦 -- 好脆 , 不過冇咩味冷盤 :泰式雞腳-- (好唔錯 , 不過有d甜) + 牛展 (冇特別) + 德國香腸 ( 好多肥膏係入面)沙律 -- 全
主角 -- 海鮮
最唔好既係全部海鮮放哂係同一個碟到
熱食 :
西炒飯 -- 冇咩料 , 所以冇食到
帶子炒西蘭花 -- 帶子好細粒 , 不過都ok
鮑汁鵝掌 -- 幾入味 , 同埋剪左甲方便食用
原條蒸魚 -- 好大條 , 冇咩人食
蜜汁小雞脾 -- 幾ok
咖哩牛尾 -- 唔錯 , 好有口感同入味
芝士焗薯 -- 幾好 , 薄片
酥皮沙律盒 -- 幾正 , 可以多食
炸蟹 & 瀨尿蝦 -- 好脆 , 不過冇咩味
冷盤 :
泰式雞腳[/i ]-- (好唔錯 , 不過有d甜) + 牛展 (冇特別) + 德國香腸 ( 好多肥膏係入面)
沙律 -- 全碟蜜桃 & 全碟薯仔 & 全碟菜 ( 自己加汁)
煙三文魚 -- 唔多岩口味 , 因為唔中意煙燻
甜品 :
美式cheese cake -- 最好既甜品 , 好重cheese味 + chocolate cake -- 好dry
楊枝金露 -- 完全唔係個回事 , 只係有西柚既西米露 + 超多花奶
puff -- ok
啫喱糖 + 啫喱杯
tiramisu -- 做得比較好既一樣
雪糕 -- 好唔掂 , 得chocolate 味 ok
飲品 : 奶茶咖啡檸檬茶可自由斟取
迷你鐵板燒檔 -- 燒牛仔骨 , 蝦 , 魚 , 餃子
P . S 因客人唔多 , staff 好快收碟 , 好好既服務態度
不過未必會有下次 , 我寧願食放題