2006-06-18
我講嘅係屯門海翠坊嘅二宜樓~潮州客家菜。喺海翠坊開業嘅食肆,終於試勻晒啦,呢間最遲開業,而我到而家先有機會幫趁。今日係星期五,有下午茶供應﹙星期六日欠奉﹚,大中小點一律7.80,認真底食,我地都係凈叫點心。有花生雞脚﹑墨鱼卷﹑芋蓉粿﹑春菜餃﹑同埋流沙飽。除咗流沙飽,其他都係潮式點心。要講嘅係:墨魚卷~蒸嘅,賣相簡單得嚟又幾受落,一碟四件,好多墨鱼粒在內,清淡好食,又有趙頭。芋蓉粿~煎嘅糯米糍,少少甜,不過要趁熱食,凍咗就煙韌D。春菜餃~春菜係潮州特產,不過所食倒嘅唔似以前食過果種,但係都幾清爽,配以蝦仁,清清地,可惜外皮掃得太多油,扣咗分。流沙飽~最流沙的一次,食果陣都己經好小心,但係都唧到碗碟都係晒,好彩冇沾污件衫,好失禮。因為試過《潮樓》一役,唔敢抱太大期望,點知呢間冇打正潮菜招牌,反而食倒潮﹑客和廣東點心,所以呢餐都好滿意,加上呢度裝修幾特別,以圓型來設計,外圍二人枱及卡位,燈光柔和,似餐廳或日式餐廳,中間係多人枱,較為光猛,適合一家大細。服務效律唔錯,可惜我地一連幾張枱頭頂都耐唔中有水滴落嚟,可能係冷氣喉嘅問題,領導人真係要跟跟啦。
有花生雞脚﹑墨鱼卷﹑芋蓉粿﹑春菜餃﹑同埋流沙飽。
除咗流沙飽,其他都係潮式點心。要講嘅係:
芋蓉粿~煎嘅糯米糍,少少甜,不過要趁熱食,凍咗就煙韌D。