2023-02-04
位於粉嶺中心嘅小河內都食過兩次,食物正常發揮,價錢經濟合理,整體環境唔侷促,店員都親切有禮貌,同埋勝在唔使排隊。店舖以彩藍色及深藍色做主調,我哋揀咗窗邊卡位坐低,坐位寬敞舒適,樓底高,從大玻璃窗望到店外環境,雖然係屋苑景,但都感到份外休閒寧靜。睇餐牌叫咗兩個越式午市套餐。#河內生牛肉金邊粉 $58個湯底比起出面其他越南河較為清淡,唔係話好熱辣辣,薄生牛肉片都保持住半生熟狀態,份量都正常,麵底有幾款選擇,我就揀咗金邊粉,鍾意佢比河粉幼身,煮得硬度剛好,配料有蔥、洋蔥、芽菜同九層塔都俾得多嘅,套餐包咗熱飲,餐廳係無加一收費,呢個價錢有呢個配套都非常唔錯。#河內三寶飯 $62越南三寶有香茅豬扒、雞翼及扎肉,豬扒同雞翼都醃得入味,豬扒煎得甘香,香茅味好出,雞中翼有兩隻,正常好味水平,扎肉都預咗係凍嘅,不過質地有少少凍到硬硬哋,同有少少雪味,感覺似雪咗好耐。個飯加隻荷包蛋撈埋豉油、蔥油、炸乾蔥一齊食都唔錯,不過隻荷包蛋同個飯就略嫌唔夠熱。#小河內地址:粉嶺新運路33號粉嶺中心地下148-148A號舖
越南三寶有香茅豬扒、雞翼及扎肉,豬扒同雞翼都醃得入味,豬扒煎得甘香,香茅味好出,雞中翼有兩隻,正常好味水平,扎肉都預咗係凍嘅,不過質地有少少凍到硬硬哋,同有少少雪味,感覺似雪咗好耐。個飯加隻荷包蛋撈埋豉油、蔥油、炸乾蔥一齊食都唔錯,不過隻荷包蛋同個飯就略嫌唔夠熱。 #小河內
地址:粉嶺新運路33號粉嶺中心地下148-148A號舖