上次妹妹帶我來龍德樓吃得滿意,今次食過番尋味帶朋友來吃晚飯。龍德樓的煲仔飯,燉湯和小菜都經濟實惠,選擇多,味道好。今晚我選了是日燉湯 - 雪梨海底椰燉赤肉($28),個湯足料,清潤鮮甜夠火喉,赤肉低脂。朋友對他選的杏汁菜膽燉白肺($28)讚不絕口,話正斗好飲,湯料都不可錯過。今次見到有話選用南非鮑魚,叫鮑.魚.盛.宴的新出品,便叫了個鮑魚花膠尚品煲嘆下。嘩,個煲上桌熱辣辣,香氣撲鼻。啲南非鮑魚大大隻,厚身彈牙又美味。煲內還有炸石班,花膠,蠔豉,蝦,豆腐和西蘭花。啲食材上乘新鮮好味,讚! 咁足料只賣$148,超值。個海鮮粉絲雜菜煲($98)也是個好選擇,有營可口。海鮮如蝦干,蝦仁和鮮魷都鮮甜,雜菜包括菜心,黃芽白,白菜等都新鮮。粉絲吸滿清甜的湯又滑又美味。來龍德樓一定要吃煲仔飯。蝦乾排骨飯($88)是我的至愛。飯即叫即煲,新鮮熱辣好味道。排骨肥瘦適中有肉味,配鮮甜的蝦乾一流,飯有飯味,沒有飯焦較健康,食到停唔到口。朋友雖然話減肥,但因太好味所以暫時要破介一次。我們都吃得好飽好滿意。茶錢$3一位,不用加一,兩個人消費$396元,超值!店坐得舒適,店員服務佳,小店有人情味,值得支持!

龍德樓的煲仔飯,燉湯和小菜都經濟實惠,選擇多,味道好。

店坐得舒適,店員服務佳,小店有人情味,值得支持!
  • 海鮮粉絲雜菜煲
  • 鮑魚花膠尚品煲