2017-01-13
入冬後一直對羊腩煲心掛掛,近幾日氣溫驟降就更加忍無可忍,點到要食次羊腩補補去﹗太和火車站出閘一直盤算緊幫襯邊間食店好呢,大鹿鳴、新鹿鳴?路徑祥基發現有羊腩煲供應又有位,唔諗咁多坐低先講啦。我問四眼妹妹羊腩煲有無煲仔菜份量架?原多只有火鍋,不過有大鍋、細鍋選擇。洗咩驚呀,照食可也。場中各位叔伯兄弟都投以艷羡既眼神,一個人的羊腩煲,爽呀﹗羊腩火鍋細送飲送湯送菜,仲要係明火煲住食,大大煲只需 $168,非常抵砌喎。後面一家四口眼望望,佢地都只係食個大架乍,哈哈。全場第一個叫羊腩煲,侍應妹妹、洗碗嬸嬸、廚房師傅、老闆叔叔輪住黎招呼,真有點受寵若驚。侍應馬尾姐姐好雙乳,侍應叔叔熱情關心,good。青紅蘿蔔豬骨湯,跟西洋菜豬骨湯、蕃茄薯仔湯都樣經典。雖然飲得出不是老火湯,幸好味濃香味而肉味出眾,感覺不到味精的存在,心滿意足。羊腩火鍋細送飲送湯送菜,萬眾期待既羊腩出場 ﹗在我面前沉睡著,要耐心地等他慢慢蘇醒。大大煲真的要加多兩錢耐性呢,靜蠅蠅等到想瞓覺啊 ﹗望穿秋水,十多分鐘後終於滾開,薰芳飄飄,口水直流。香噴噴充積整間祥基,各食家都張視線轉到我的羊腩煲上,眼晴閃閃發光呢。好肚餓喇,等我抄抄咩料先。
好肚餓喇,等我抄抄咩料先。無筍無菇,有冬菇有馬蹄有枝竹,即時新鹿鳴居在腦中閃過,二百蚊羊腩煲只有十幾件骨多肉少羊腩,什麼配料也沒有囉,還好會另外送菜及枝竹。
先試鍋中物,馬蒂爽脆甜美清新勁可口、枝竹索汁索腐乳醬惹味引人。生菜大量份都黏住好多砂好多泥,難得挑到兩片乾淨既,其他唯有放棄。灼一灼鮮嫩爽甜多汁,正到震﹗
居然有羊碲、羊脊、羊尾、羊骨髓,極為罕有呢,非常有趣!羊碲皮嚥嚥韌韌,充滿骨膠原,彷似豬腳一樣,但無咩肉食。羊脊有少少瘦肉,啜食滑滑微彈骨髓,幾過癮。羊尾皮滑肉嫩,儲著滿滿羊肉湯在裡,美味。
牡丹雖好都要綠葉扶持,食羊腩又點少得自調腐乳醬喎 ﹗沾上腐乳醬就如虎添翼,無得頂 ﹗羊肉濃湯撈飯撈腐乳食到停唔到口、亦停唔到手,大大碗飯迅間消滅,最被我還擔心食唔晒呢。
熱燙燙羊腩湯飯,香甜可口又美味,暖笠笠啊。堅好味﹗估唔到一人完成,係剩返沒有洗乾淨的生菜乍。抱住個肚腩,開心滿足地埋單。