2018-08-04
今日同屋企行屏山文物徑,路過’老地方’,就唸住入去試下。喺入口就有親切嘅餐廳員工接你入去。就店內裝潢而言,好有家嘅感覺,採自然光之餘並無壓迫感睇餐牌嘅時候,見到有好多元嘅食物,有日式,西式,同港式。但呢間店主打都係肉餅,所以我叫左忌廉芝士煎肉餅飯、香草火腿芒果麥漢堡、奶油豬仔包。而野飲方面,就叫左龍凰檸檬可樂、芒果之顛、奇異籽番石榴汁。就食物而言,忌廉芝士煎肉餅飯簡直一流!忌廉同芝士本身夾就係人都知,估唔到加埋重味嘅肉餅,兩個味都岀到黎肉餅鮮嫩多汁,而且餅底煎燶左少少,令成個肉餅層次感得到提升而香草火腿芒果麥漢堡嘅配撘簡直一流,新鮮多汁嘅芒果加上火腿,有一種協調和諧嘅感覺而奶油豬仔包,包皮脆得黎唔會燶,牛油充分滲透左入包裏面,而面頭嘅花奶又俾到另一種層次嘅味道,又鹹又甜。飲品方面,龍凰檸檬可樂同芒果之顛嘅製作方法都差唔多,先喺杯入面加入檸檬兩片或芒果汁,然後俾客人自己加入一罐可樂。我覺得咁樣都幾新奇,可以俾客人有親身嘅體驗,又可以表現岀飲品嘅冰並無減少到可樂嘅量芒果之顛係一杯極重芒果味嘅可樂,值得一試!至於奇異籽番石榴汁,我認為係必飲嘅飲品之一,可溶性纖維極高嘅夏日健康飲料!!總括而言
總括而言,餐廳不論係食物、飲品、員工服務、定裝潢,都俾到我好好嘅印象。有機會一定會再食!