2019-10-11 2178 views
係朋友介紹之下,今年決定食中菜來慶祝週年紀念,一向唔算好中菜既我,感覺非常有驚喜,簡單介紹下我對幾道菜既感覺。千絲西葫蘆賣想非常吸引,將一份完本非常簡單既食物,變得非常美觀,味道方面,西葫蘆非常新鮮,醬油令到味道更加豐富,而因為切絲關係,原本可以一啖食晒既食物,變得不捨得一啖食晒,慢慢地享受。敲糖棒棒雞這是有點小玩意的一道菜,上面那水滴形既係用麥芽糖造成,待應問我地需唔需要協助,原來食之前用匙羹將那水滴慢慢壓碎,混和後,令到雞絲辣中帶點點甜味,而且變得不太油膩,原本我倆都不太食得辣,都食到停唔到口。宮保大蝦球一般以為咁多醬汁,會令炸出來既皮變得軟化,但食落口果一下,還是帶點脆脆的,蝦肉非常有口感,而最後來一杯雪梨茶,沖一沖之前幾道菜的餘香,為下一道菜作預備。蓉城雞豆花只聽名字估唔到係咩,原來係一道湯水,細看之下有豆腐在其中,但食既時候,有啖啖雞香味,以為係加入雞湯造成既豆腐,但經店員介紹,原來係師傅將雞肉整到好碎,造到好似蓉咁,再造成磚狀,湯既味道非常清甜。還有幾道菜式都非常美味,不能盡錄,在此用相片分享,店員服務態度很好,有笑容,有禮貌,而且環境很好,平時我食完就想快點走,但今次我真

蓉城雞豆花

還有幾道菜式都非常美味,不能盡錄,在此用相片分享,店員服務態度很好,有笑容,有禮貌,而且環境很好,平時我食完就想快點走,但今次我真的能夠同太太慢慢享受這餐週年晚餐,有機會大家真係要試下。

還有,因為預先訂位,跟店員提過係食結婚週年飯,最後有點小驚喜,在一道甜品上有些心思繪圖,抵讚。

蓉城雞豆花/老媽啼花湯
雪梨茶