accro的排隊方式係自行係門外的簿上寫下姓名 聯絡電話和人數,然後如有位店員便會打電話黎通知。一頁大約可寫18組客。ne種方式個人感覺偏向日系,係日本好多舖頭門前都會有本“留言簿“ 比想入座的客寫下姓名和人數,有時亦需要留電話。當“留言簿“ 輪候客人多過某個數 而店家又負荷唔到後,無論幾早都會截龍,除非人客no show 先會再次開放僅餘booking( 雖然ne種情況比較少)最後入唔入到座就睇 緣分啦⛩️好處係客人唔需要齋企食塵,自由活動範圍較大,可以係附近探險下。壞處係你唔會知道自己排到第幾,唔會敢走得太遠。我和友人大約2點35分左右留名,目測前面大約有17-20個人名係前面。當刻感覺睇到希望啦‼️不往我山長水又遠,暈住車浪🌊 用左1個鐘又50分入元朗國。花癡地希望可以趕及最後一批客啦…我就如一位 終於鼓起勇氣將自己最珍貴ge電話號碼親手交比暗戀多年ge女神🌹的無名卒仔咁,將個電話死死地揸係手,心怕錯過左女神隨時ge恩賜。🤳🏻💌都有d似 等緊皇上點燈ge妃子🤴🏻👑🕯but,少年的我太年輕了…睇黎我前世姦淫擄掠 殺人放火做得太多,係一個壞左ge人🌚。等到天荒地又老,大約4點45分,距離

壞處係你唔會知道自己排到第幾,唔會敢走得太遠。

都有d似 等緊皇上點燈ge妃子🤴🏻👑🕯

but,少年的我太年輕了…
睇黎我前世姦淫擄掠 殺人放火做得太多,係一個壞左ge人🌚。
等到天荒地又老,大約4點45分,距離閉店仲有未滿2小時
返去詢問下店員姐姐哥哥,佢地話 大約前面有3-4組人,根據佢地ge計算,好大機會🔸️‼️無位

um...好啦…😥

足足2小時有多,最後什麼都沒做 因一心只諗住試ne間 唔敢走遠,所以只係附近遊蕩下 食下少量小食,坐下公園 2條友4隻手 左手👇🏻同右手👆🏻玩下咁。
好啦…我抵死ge,唯有認命再暈1小時50分回家。
其實都算係幾難得ge體驗🚶🏻‍♂️

總括自身不正經經歷,如果大家住得遠,又專程想入元朗try try,又想在假日等位,有以下不負責任的建議

📎因疫情,Last Order 飲品5:30pm 食物5:00pm,所以⚠️必須一早入元朗,最好11 12點前入到去,咁一定保證自己係頭幾批客人

📎或者:
無論幾點,如想搏一搏,留名後可以去禮貌地問下店員姐姐哥哥,睇下實質排係自己前面的還有幾組人等緊。因店員會抽起一張full左的留名紙拎入店,所以唔好以為自己寫係門前到的頭1版紙就坐定粒六實冇死。(等候期間,有一對夫婦 當知道自己前面仲有廿零個人後,老婆嬲嬲地咁同伴侶話:咁寫黎都嘥氣啦!排到今晚都唔洗指意入到呀!佢氣沖沖咁走左😅)

📎又或者:
如2點半打後 或者 閉店前2-3小時,大約等18-20組人以上都唔洗諗啦,乖乖地刪左自己個名啦。

老實呀…
如果閣下係啡迷 而純粹想品嚐一杯,又去唔到旅行 想回味一下日本喫茶店的氛圍,係假日咁ge環境下 就唔好諗住品嚐到d咩啦,建議不妨平日先黎啦🧘🏻‍♂️
如果經過元朗,有時間又心思思想博下,都不妨可以去賭一賭自己運氣ge。

最後
以這種排隊方式可圈可點,未去到話非常老舊落後,但成個流程亦不完善。
既然一早計算到最後一批客人係排係張紙ge第幾名,何不一早截龍 收起紙筆?ps:係我後面仲有至少1板半紙的人名😶‍🌫️😶‍🌫️😶‍🌫️

既然行日系路線,何不連匠人 職人精神都學習埋?預計當天消化到的客量,多過某個數後,不論客人黎或不黎,都唔再接 亦唔比留名。如時間尚早 客又no show,亦可再次開放或彈性處理客流量

如果改善到個系統 成個流程 對客 對店員都好。眼見期間都頗多人問店員姐姐哥哥入座問題,對佢地工作都倍感有壓力

🙏🏻希望遲下放寬堂食後 大家都可以排到隊 食到自己心水舖頭啦…🙏🏻

唯有下次有機會再入元朗國再遇啦… じゃあね👋🏻