2016-07-21 2241 views
再次係我第一個到,最初去左地面既 Biergarden bar,原來餐廳係要落 basement 架,酒吧先係地舖。地牢德國餐廳,即時令我諗起以前係德國既時候,去由二次大戰防空洞改建而成既德國餐廳食飯,十分相似,好有 feel 呢。內籠裝修都非常德國風,不過聖誕裝飾就有點娘啊。本來環境舒服寧靜又浪漫,不幸地有檯操北方語言既女人連幾個細路嘈到拆天、喧嘩亂叫、高談寬論、鬼殺咁嘈,當左自己屋企咩 ﹗真係大殺風景,將和諧既氣氛完全破壞 ﹗見到貌似老闆娘的跟佢地坐埋一齊喎,不知是否親戚呢?還是熟客?好采不久就埋單離開,即時回復寧靜,唉。 心情平伏後繼續圍顧四週,檯面既聖誕擺設都幾別緻,周遭用上橙色柔和燈光非常溫暖啊。約左八點,我六點半已到左尖咀喇,都無地方行,七點半先坐低啦,早到半個鐘添!老朋友聚會,飲返杯先,但個個未到,唯有自己隊住先。為左打發時間,唯有不停地將 menu 揭上揭落,先計劃好 order 什麼啦。去德國餐廳梗係要飲德國啤酒啦,其他酒吧好少有得供應架麻 ﹗我就試試 Helles 啦,味道好香,以前飲過 Kristall 好似有香蕉味,而 Hefe Dunkel 大麥味濃又帶少許甘

去德國餐廳梗係要飲德國啤酒啦,其他酒吧好少有得供應架麻 ﹗我就試試 Helles 啦,味道好香,以前飲過 Kristall 好似有香蕉味,而 Hefe Dunkel 大麥味濃又帶少許甘甘地,不錯。

依家 19:55 分,朋友們仲未有一個出現,見到德國豬手要等 30-45 分鐘,order 定先好喎,佢地黎到就即刻熱辣辣有得食喇 ﹗

德國咸豬手 Pork Knuckle with sauerkraut,一見到碎上我就好怕架喇,會唔會又乾爭爭架?整啖先講,外皮香脆略硬,骨膠原黏住脆皮之下,膠膠黏黏、嚥嚥韌韌,質感非常好 ﹗難得肉質不硬而彈,嚼勁非常。

中程度咸香不嗆不濁,而且仍能保留少許肉汁,都幾滿意 ﹗演釋手法都係較為港式,幸好出品不錯呢,值得一試。德國酸菜醃得非常好,仲好爽口添呢,濕上豬手肉同吃,別有一番風味。薯蓉好香好滑味道濃郁,夾住豬手一齊食超好味 ﹗

暫時係我心目中香港美味豬手排名第 1 位係赤柱 King Ludwig Beerhall,接住係 Biergarden Fass、After 5、德意時,不過最好既豬手當然要飛去德國先食得到啦 ﹗

主角壽星突然遲收工啊,現時 20:30 都仲未到步,我地幾個每人兩三舊已經消滅左隻豬手喇,剩返舊巨形骨頭乍,唯有 order 多隻,又要再等 30 多分鐘喇。

德國腸併盤細 Sausages platter small,多謝 HKD128,大大份物有所值。一早預左香腸會好滯,所以叫細份每人幾舊好喇。其實都分唔開什麼腸呢,有香草白肉腸、脆皮腸、羊肝腸、豬肉腸,全都好 juicy ﹗

肉汁豐富,皮香肉嫩,烤得燋香飄飄,烤香腸既氣味特別芬芳誘人。肉味香濃,肉汁微滲,配埋經加工既芥辣就更加好味。如果配上酸瓜、酸菜又可減低油膩及滯滯感覺,可以食多幾舊啊 ﹗而且酸瓜酸菜都醃得非常好味,不過濃不過嗆,爽脆多汁。

白汁三文魚長通粉,個白汁真係堅正呀,香噴噴又幼滑,味道仲十分濃郁,好好食 ﹗長通粉軟硬適中有趙口,灌入大量白汁再塞入口,感動到震 ﹗全熟三文魚魚味特濃,雖然質感有點乾鞋,還可以。

紅酒炆牛尾,好大碌喎,有肉食 ﹗味道唔錯,鮮茄酸酸的味道隱約散發出紅酒芳香甜味。牛尾炆得非常軟棉,紅酒汁完全滲入每絲纖維之中,每一口都充滿肉汁及醬汁,水潤非常。不過溫度唔夠熱,再熱一點就更好食一點 ﹗

香草蒜蓉辣汁蜆肉扁意粉,如果蜆肉跟意粉一齊炒會更好食,依家蜆還蜆,意粉還意粉,無咩意義。不過居然用上巨形車厘蜆就較為特別,落足本錢 ﹗車厘蜆味道極鮮而帶天然海水咸味,但加埋調味粉就稍咸了一點點。意大利香草扁意粉,香草味突出而霸道,扁意粉嚥嚥韌韌富彈性,不錯不錯。

忌廉白酒煮蜆,同意粉一樣用上巨形鮮車厘蜆,開心死 ﹗跟一般西餐廳完全唔同。可惜係忌廉白酒汁稀如水,水汪汪般。食唔到白酒同忌廉既味道,幸好車厘蜆好新鮮,原味原味,肥美飽滿鮮甜無比 ﹗

燒豬仔骨 baby back rib,非常高質好美味 ﹗肉質軟腍得黎又彈又有咬口,肉質唔會腍劈劈、唔會散筲筲。香濃豬肉香味,外層燒得燋香而裡面嫩滑有肉汁。調味剛剛好,不過濃不過嗆,原汁原味。

德國咸豬手 Pork Knuckle with sauerkraut,第 2 隻豬手喇 ﹗剛才大家一時衝動,四個人都讚成叫多一隻咸豬手,因為壽星遲到而無食過呢 ﹗不過依家食到尾聲,大家都已經飽到食唔落,我又飲左四五杯啤酒,肚都脹晒無位再放食物,唯有就打包返屋企益我阿媽啦 ﹗

嘩,個外賣袋好靚呀 ﹗十足商場名店紙袋咁呢。靚女侍應幫我地影相,又幫我地 pack 好碟豬手,thank you thank you。仲好細心連條骨都另外用盒 pack 埋比我,哈哈。

Cova blueberry cheese cake,突然晏晝收到 mission 要買生日蛋糕,我都係諗住盡人事架乍,唔知尖沙咀邊度有得買。最初諗住去 agnes b 睇睇有無喇,行行下見到 Cova 啊 ﹗

有緣有緣,見到有幾款蛋糕都好靚好吸引,最後決定藍莓芝士蛋糕,又恰巧 Chris 都鍾意食,Happy Birthday ﹗真係好好味呀 ﹗又唔太甜,好香芝士味,口感又滑。藍苺酸酸甜甜好開胃,好好食 ﹗我都忍唔住連食幾塊,哈哈 ﹗大家都飽到食唔落喇 ﹗Happy birthday ﹗食飽飽我又返大埔轉場再飲喇,哈哈。

Helles
Helles
德國腸併盤細 Sausages platter small
白汁三文魚長通粉
紅酒炆牛尾
香草蒜蓉辣汁蜆肉扁意粉
忌廉白酒煮蜆
燒豬仔骨 baby back rib
Cova blueberry cheese cake ( 自攜 )
2012-12-17
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday