2021-02-22 774 views
遊走銅鑼灣時發現有好多新舖,即時放入bucket list,而其中一個可以即刻試嘅係East Latte,店子以白色為主,乾淨俐落,位置都算多,仲有望住街景的位置和戶外位。店子取名East Latte,顧名思義以Latte為主打,有含咖啡的Coffee Latte和不含咖啡的Tea Latte, 可以選擇全脂奶或Oat milk;當然還有Americano、cappuccino滿足啡友。想吃點小東西,也有牛角酥、蛋糕等等,但想飽肚就無啦~法式玫瑰鮮奶咖啡 $52一睇到隻杯已經讚,簡簡單單,用咖啡令店名更突出,靚!見到咖啡同奶的漸層,入口入口細緻順滑,咖啡同奶都好夾,重點是玫瑰花香慢慢在口中綻放,好suprise而且唔假,喜歡玫瑰的話必點。Hojicha Latte $45最近愈來愈多地方有焙茶飲品或甜品,對於焙茶控的的來說是好消息,今日亦叫一杯烘茶latte試。入口有濃濃的茶味,夾雜著順滑的鮮奶,焙茶茶香突出又不會過甜。唔知茶葉係咪磨得唔夠細,口感上有少少粗,不過我覺得算係加咗份層次,呢點大家可以再試清楚啲。Lemon Tart $28檸檬撻,我真係好鍾意食檸檬撻!圓圓的造型,檸檬黃色
法式玫瑰鮮奶咖啡 + hojicha latte

法式玫瑰鮮奶咖啡 $52
hojicha latte

Hojicha Latte $45
Lemon tart

Lemon Tart $28
檸檬撻,我真係好鍾意食檸檬撻!圓圓的造型,檸檬黃色的中心,見到已經想食。檸檬酸度和甜度恰到好處,好真實的檸檬味,而且有層薄薄的cream豐富層次,下次要試埋其他甜品先得。
法式玫瑰鮮奶咖啡 + hojicha latte
hojicha latte