2024-07-29
見到這間Omakase 揀咗上環分店,OpenRice登book枱有六折🤩🤩 真係好抵 同老公過嚟試吓晚餐主要三個餐,點了$1380店面不大,全日式傳統裝修,置身日本感覺🥰前菜三款:北海道白玉米~~爆汁清甜黑梅貝~~ 自家製鰹魚汁 清清地好鮮甜梅貝爽脆,飽滿慢煮法國鴨胸~~簡簡單單,加上洋蔥絲,口感不錯壽司十四貫愛媛縣真鯛~肉質比紮實、清淡,師傅加咗竹炭鹽,把鮮味出來長崎縣伊佐目~通常魚類由淡至濃,伊佐目是算係比較清淡的🥰北海道帆立貝~非常厚身、鮮甜 一口而盡 爽😬烏賊 配紫蘇葉~兩者非常配合 烏賊黏口Q彈加上紫蘇香重口味得來,令人愛上😍深海池魚 自家製麵豉醬~畫龍點睛在於麵豉,濃濃嘅魚鮮 非常有層次 北海道銀雪魚bb ~配上柚子大蔥 足而見師傅嘅創意,魚油豐富有子解膩,大蔥提鮮赤貝~爽脆鮮甜 廚師發辦嘅常客甜蝦 飯加左蝦高~非常下功夫嘅菜式,令甜蝦嘅口感變得有新意,加上蝦膏鮮上加鮮😍梳子魚 ~配搭辣夢卜蓉 非常有創意魚味濃郁間八魚 ~醋麵豉醬 食材在於配搭,這道壽司就配搭得非常好啦深海池魚bb ~薑蓉蔥花令整件壽司嘅口味完全改變,魚肉變得細膩鮮甜完全不腥鯖魚 ~新鮮鯖魚配上漬蘿蔔
晚餐主要三個餐,點了$1380 店面不大,全日式傳統裝修,置身日本感覺🥰
前菜三款:
北海道白玉米~~爆汁清甜
黑梅貝~~ 自家製鰹魚汁 清清地好鮮甜
梅貝爽脆,飽滿
慢煮法國鴨胸~~簡簡單單,加上洋蔥絲,口感不錯 壽司十四貫
愛媛縣真鯛~肉質比紮實、清淡,師傅加咗竹炭鹽,把鮮味出來 長崎縣伊佐目~通常魚類由淡至濃,伊佐目是算係比較清淡的🥰 北海道帆立貝~非常厚身、鮮甜 一口而盡 爽😬 烏賊 配紫蘇葉~兩者非常配合 烏賊黏口Q彈加上紫蘇香重口味得來,令人愛上😍
深海池魚 自家製麵豉醬~畫龍點睛在於麵豉,濃濃嘅魚鮮 非常有層次 北海道銀雪魚bb ~配上柚子大蔥 足而見師傅嘅創意,魚油豐富有子解膩,大蔥提鮮 赤貝~爽脆鮮甜 廚師發辦嘅常客 甜蝦 飯加左蝦高~非常下功夫嘅菜式,令甜蝦嘅口感變得有新意,加上蝦膏鮮上加鮮😍 梳子魚 ~配搭辣夢卜蓉 非常有創意
魚味濃郁 間八魚 ~醋麵豉醬 食材在於配搭,這道 壽司就配搭得非常好啦 深海池魚bb ~薑蓉蔥花令整件 壽司嘅口味完全改變,魚肉變得細膩鮮甜
完全不腥 鯖魚 ~新鮮鯖魚配上漬蘿蔔片,完全沒有腥味反而多咗魚嘅濃郁 中吞拿魚腩~簡簡單單沒有跟入口即溶來形容,一啲不過分😍 北海道馬糞海膽~好海膽擔任重要角色,這家店一向用上穩定質素品牌嘅海膽,果然鮮、甘、甜🤩 自家製麵豉湯~品嚐完 壽司之後,喝上一口熱辣辣嘅麵豉湯,非常舒坦😌
自家製抹茶奶凍~綠茶香濃奶凍滑溜☺️☺️ 非常之滿意👍服務質素好,師傅自動主動講解,仲有優惠必定嚟多