2013-06-18 1412 views
話說男朋友於中環上班,眾所周知中環消費有高有低選擇多,所以每次同佢吃午餐都很苦惱。今日突然想食意粉,雖然Linguini Fini都是一個不錯選擇,但最後都係選擇去博洛尼亞。中環友都知由地鐵站行去博洛尼亞需要較長時間,而且途中好多餐廳「引誘」...  最後用左好多時間終於爬到去門口,點知是日Lunch Set麻麻地吸引,正正煩惱點算好呢架時侯就發現咗 Al Forno Pizzeria ...其實Al Forno Pizzeria位置真係麻麻,距離地鐵站又遠位於中半山,而且附近對手仲係博洛尼亞(題外話:話說今日經過博洛尼亞門口得知要搬遷,大家下次想去前要做做research啦!)同好多類似架意大利餐廳! 題外話講完,入翻正題。由於午餐時間有限,所以我地比個紅色logo吸引咗入去.. 頭先講過啦,由於咁多不利因素影響 所以我地係今日第一枱客人(入去果陣得我地,男朋友仲話:死啦,會唔會中伏架...)一入到去因為冇其他人關係,所以覺得好舒服! 人地間舖行「簡約風」啫,我自己覺得okay接受到。枱同枱都有一段距離 private space都夠(傾下計,吹下水當然冇問題啦,商業秘密就唔好啦)。

一入到去因為冇其他人關係,所以覺得好舒服! 人地間舖行「簡約風」啫,我自己覺得okay接受到。枱同枱都有一段距離 private space都夠(傾下計,吹下水當然冇問題啦,商業秘密就唔好啦)。一坐低,送上水兩杯,女待應笑客,而且亦好親切地落左兩小片檸檬同簡單介紹是日餐湯:南瓜湯。

再睇睇餐紙(冇錯係餐紙,一陣睇題外話解釋),個價錢都buget-friendly
每個set都包coffee or tea or coke.
7寸pizza(9款) - $52-$58  意粉(11款) - $52-$68   加餐湯 - $10   加沙律 - $18

咁兩個人叫左個北京烤鴨pizza同意式肉丸意粉再加左碗湯.
蕃茄濃湯
首先上的是蕃茄濃湯
一飲個湯比較酸同埋好多一粒粒渣,其實飲落都唔係話太差,面個層好creamy下面個層較多蓄茄茸,不過因為在下拿手係蕃茄湯,自然地覺得帶小小中式風味架蕃茄湯比較好飲。同埋睇其他食評都一致好評個西蘭花忌廉湯,下次有機會真係好想試試。
意式肉丸意粉
望落巳經覺得好好味,仲有陣陣蕃茄同芝士香味同4大粒肉丸。
由於時間緊迫同太肚餓冇影相啦! 一食落口實在太好味啦! 其實我鐘意食硬身少少同幼身架意粉,簡直岩哂我口味,同埋意粉炒過食到少少欖油味,因為控制得好所以食到最後個底都唔會好油。至於個肉丸,個size都幾巨型下,一食入面有少少洋蔥同香草味,再加埋蕃茄醬,簡直係prefect match!意粉我覺得更勝Linguini Fini,口味較適合香港人,同埋價錢平好多份量又差唔多!
北京烤鴨pizza
之後個pizza都黎咗啦,望落去好colorful 除左有烤鴨外仲有洋蔥粒,香草,紅椒絲,再黎個close-up 表面金黃色 好crispy! 始終呢都係用手食有風味d。唯一問題係個鴨食落口比較乾身肉比較「鞋」。除此之外,其他方面都做得好好。食食下果陣越黎越多人入黎用餐,唔通我地係傳說中架招財貓
依個就係成個lunch set啦。最後因為天氣實在太熱,所以我地兩個都叫左汽水。店員亦很親切地「冰底」上,不過其實飲品都夠凍,可以就咁比客都得
 最後埋單$132 平均每位都係$66 係中環以依個價錢食到咁好架意大利菜都算係咁。好多謝個天比左個機會我地,因為錯有錯著先可以食到一餐咁正架午餐,仲要不停播Bruno Mars架歌陪住我地食飯!多謝
Other Info. : (1) 有食評話老闆黑面係因為用團購用膳 - 我又唔覺係因為依個原因,因為就算我地今日去老闆都比較cool,就算拎野,埋單都係冇乜表情而且說話唔多,可能佢本身性格係咁。 (2) 午餐餐紙 - 其實一入到去諗住睇menu果陣 原本都係張宣傳單張黎,如果有一本本Menu 比人感覺會upscale d同埋會好睇d. (3) 同埋可能我地今日去冇乜人,食物質素都keep到,下次可以試下non-peak hour 惠顧!
2013-06-18
$66 (Lunch)
意式肉丸意粉
北京烤鴨pizza