2023-04-12
朋友👱🏻♀️知道我鍾意食日本🇯🇵料理,每發現有好嘅日本🇯🇵餐廳🍴都會介紹俾我,呢次佢👱🏻♀️仲叫埋我一齊去添,咁我就梗係開心出席啦🤩餐廳名字叫「高知駅」,多年前去過 高知,不過就唔太熟悉 高知 有乜嘢美食😅,呢日終於飛雲嚟啦 🤩,我哋一邊食,餐廳總廚 同 日籍員工 經常為我哋介紹,等我哋知多啲👍,餐廳多使用產地直送形式購買,可以買到好多特別又新鮮嘅食材🤩$240「金紋世界鷹 純米吟醸 300ml」:係「小山本家酒造」嘅產品,淡麗辛口型,有清爽口感同果香,非常容易入口,有頗長嘅 aftertaste😋$28「開胃菜 Starter」:係「漬榨菜」(ザーサイ、漬物の搾菜),一啲都唔辣,味清、口感爽脆😋,幾特別🤩$88「油甘魚琉球」:呢個係時令菜式,「油甘魚」非常普遍,呢個「油甘魚琉球」就油份極充足但係又唔膩,甘甜鮮味😋$68「牛油果蟹籽沙拉」:牛油果🥑加蟹籽加大量蛋黃醬造成嘅沙律🥗,簡單好味😆$68「白酒牛油蛤蜊 Clams」:蛤蜊好肥美,每一隻都幾乎填滿個殼,用白酒牛油煮增添香味😋$128 「吞拿魚尾扒」:呢個「吞拿魚尾巴」形狀係一個大圓圈,好似一隻巨型啡菇咁🤩;魚皮燒到脆脆哋仲有少少c
$240「金紋世界鷹 純米吟醸 300ml」:係「小山本家酒造」嘅產品,淡麗辛口型,有清爽口感同果香,非常容易入口,有頗長嘅 aftertaste😋 $28「開胃菜 Starter」:係「漬榨菜」(ザーサイ、漬物の搾菜),一啲都唔辣,味清、口感爽脆😋,幾特別🤩
$128 「吞拿魚尾扒」:呢個「吞拿魚尾巴」形狀係一個大圓圈,好似一隻巨型啡菇咁🤩;魚皮燒到脆脆哋仲有少少charcoal 香😋,魚肉味道濃郁😋,上邊仲加咗大量鰹魚乾絲,更加惹味😋
$128「稻草熏烤鰹魚 鰹のタタキBonito Tataki」: 燒着嘅稻草有紅紅火焰🔥🔥🔥,都真係幾大火🔥,廚師叉住鰹魚(カツオ skipjack tuna)放喺火中間熏烤接近1分鐘,鰹魚最外邊微熟,裏邊仲喺 sashimi,廚師跟住將鰹魚厚切一片片,鰹魚有濃郁煙熏味,水份有稍為蒸飯,令到 umami 更集中,正所謂有 tons of umami 😋;餐廳仲話每日都會有新鮮 カツオ skipjack tuna 送到餐廳🤩
$68「海膽意大利扁麵 Sea Urchin Linguine」:最後嚟個「海膽意大利麵」,用咗北海道🇯🇵海膽,將海膽撈勻喺意大利扁面先食,又係充滿 umami, 為呢呢餐畫上完美嘅句號🤩