2021-08-30 185 views
我和女友的共同嚐好, 是享受居酒屋飲食.  今次新蒲點在厚福街.  Mo Mo Kushiage  主打 串揚.看餐牌有我們至愛, 日本天使蝦,  帶子三文魚籽............真系喜出望外.再看牆上黑板, 重有好食串燒, 好豐富.侍應給我們日本 麥茶,   我們又叫了 薑汽水割燒酎,  酒味清醇, 味道溫和, 幫助食物味道昇華.先食蔬果前菜, 分別 可點兩款甜/辣味增醬,   青瓜, 沙葛, 紅蘿蔔條, 好爽.再來一碟鮮蕃茄 配果醋, 足夠開胃.餐廳 好有效率, 燒魚翅, 剌身, 生蠔, 齊齊送到.  好開心呀!飲酒食 燒魚翅,  至好配搭.  魚翅燒得香口細膩,  點些沙律醬, 美味. 一人一條又一條, 好快食晒.五點刺身拼盤:  特級天使蝦, 三文魚,  帆立貝, 日本蟹腳, 魚籽.  好新鮮,  有份量, 極吸睛.   三文魚 滿帶油潤脂香.  大蝦鮮甜,   肥美,  超級新鮮, 滑不留口. 松葉蟹腳, 蟹肉肉質比較柔嫩, 絕對係鮮味.  魚籽 顆顆晶瑩通透,  粒粒脹卜蔔, 魚油豐富. 日本帆立貝, 鮮味十足,  好滿意日本赤崎真蠔,  蠔身較長, 蠔肉大而爽口,
再看牆上黑板, 重有好食串燒, 好豐富.
再來一碟鮮蕃茄 配果醋, 足夠開胃.
五點刺身拼盤:
日本帆立貝, 鮮味十足,  好滿意
日本赤崎真蠔,
蠔身較長, 蠔肉大而爽口,  蠔肉鮮甜.  令人回味.  日本赤崎出產保証好食.
第一個日式串揚開始,  帶子三文魚籽.  賣相滿分,  外鋪滿了餐廳自特製的薄炸粉, 金黃酥脆,  配沙律醬及三文魚籽.  帶子甜滑好滋味.
天使蝦  炸得出色,   蝦肉爽又甜, 外脆內軟, 唔會有滯膩感, 蝦頭好香脆.  串揚蝦比天婦羅蝦, 好食百倍啊.

炸雞翼,
燒得香口,  雞肉的肉汁仍然保留,  燒得出色,  沒油腻感.
日本華味鳥雞胸肉,
好吸引的賣相,  有點像熱狗棒, 大家搶住揀,  四種醬汁顏色靚,  明太子,  芝士,  芥末,  梅子.
串揚炸衣酥脆甘薄, 鬆化乾身, 日本華味鳥雞肉嫩, 有雞味 加上不同醬汁, 好滋味.
鯡魚子昆布     火候控制得好, 外薄粉炸得香脆, 內有滿滿鯡魚子, 口感特別, 好仲意.
半熟玉子,  又系一個炸得極好食的串揚.  外面炸得奇脆.
內裡保存流心蛋,  蛋味香, 真好食.
山藥,  表面看來普通,  炸皮內山藥仍保持濕潤, 真不錯.
黑松露牛油錫紙焗雜菇
我最愛黑松露的香氣,  雜菇又加上牛用錫紙焗, 軟滑有菇香.
關東煮,  食完串揚又想飲湯, 最好來個日式關東煮
蘿蔔, 豆腐, 牛肋肉, 馬鈴薯, 年糕福袋,  食材吸滿湯汁, 又稔又好味.
牛肋肉, 今晚只吃這串牛肋肉, 好好味, 大滿足.
福袋年糕, 這個腐皮包好味, 年糕又滑.
吃日式串揚, 論炸脆, 食材鮮味, 質數, 服務,  這餐廳真是不俗.
$750 (Dinner)
  • 鯡魚子昆布
  • 天使蝦