2023-04-18
之前食過銅鑼灣嘅牛舞,今次去觀塘都見到有一間,當然都一定要試吓!肉類🐮:食燒肉又點可以冇肉,除咗最出名嘅日本薩摩和牛拼盤,我仲叫咗牛𣺉🐮,燒汁美國肥牛片🐮同厚切豚腩肉🐷。而我最鍾意嘅一定係厚切豬腩肉🐷。豬腩肉肥瘦比例真係perfect,脂肪燒到脆脆地,連埋豬肉一齊食,口感好豐富。堅好食!海鮮類🦐:我覺得最有特色嘅一定係魷魚🦑圈同墨魚仔🦑。呢兩樣都係比較少喺燒肉店到出現。味道鮮甜彈牙,食落去一啲都唔韌,只要加少少調味料,就已經突出左佢地嘅味道熟食類🍆:天婦羅同秋葵炒牛肉都係我十分推介嘅美食!天婦羅🍆,廚師分別用咗唔同嘅蔬菜去做,全部都超脆同可口。但完全冇油膩嘅感覺。秋葵炒牛肉🐮,呢兩種食材配搭新穎,味道意外地夾。口感同味道都好豐富。麵料🍝:揀咗廚師自家製嘅拉麵🍜,口感好彈牙同掛湯汁。真係食到舔舔脷。
食燒肉又點可以冇肉,除咗最出名嘅日本薩摩和牛拼盤,我仲叫咗牛𣺉🐮,燒汁美國肥牛片🐮同厚切豚腩肉🐷。而我最鍾意嘅一定係厚切豬腩肉🐷。豬腩肉肥瘦比例真係perfect,脂肪燒到脆脆地,連埋豬肉一齊食,口感好豐富。堅好食! 海鮮類🦐:
我覺得最有特色嘅一定係魷魚🦑圈同墨魚仔🦑。呢兩樣都係比較少喺燒肉店到出現。味道鮮甜彈牙,食落去一啲都唔韌,只要加少少調味料,就已經突出左佢地嘅味道 熟食類🍆:
天婦羅同秋葵炒牛肉都係我十分推介嘅美食!天婦羅🍆,廚師分別用咗唔同嘅蔬菜去做,全部都超脆同可口。但完全冇油膩嘅感覺。秋葵炒牛肉🐮,呢兩種食材配搭新穎,味道意外地夾。口感同味道都好豐富。 麵料🍝: