2019-03-22
今晚同朋友聚餐,各住東南西北,所以又係去香港的中間—旺角覓食🤣!今次冇book餐廳,決定隨心睇下揀下食咩,行到去豉油街⋯朋友就比餐廳門口既特色飲品吸引左入去👈🏻 餐廳主要係做台式料理,睇餐牌係主打火鍋,另外仲有台式飲品,好多款都好吸引咁(選擇困難症Again.........今次就係比佢既特色飲品吸左入黎!芝士桃桃太好賣,今日既限量完左😭😭😭點左芝士莓莓!驚—喜!首先眼前一亮,個杯好令🙊,而且勁大杯!比普遍的台式飲品店大杯。飲落有驚喜!好好味,莓莓粒粒的清甜,然後厚厚既奶蓋,愈後愈濃厚的芝士味!一向食飯係落單前都會參考下openrice 既分享同推薦,發現原來餐廳都幾新,而佢依杯特飲就好高評價,仲有人指同喜茶95%似,所以我都跟住點⋯飲完真係都幾同意🤔⋯⋯但唔洗排大隊(新開,趁住未咁多人知,👉🏻目前👈🏻仲係唔洗排長龍👈🏻😎)本人點左烤魚鍋!店員都好親切咁關心食到既辣度,雖然我好辣,但唔係食到好辣🤣,所以就推薦我點bb辣♥️一鍋上來就已經好香,見到湯底個時,都擔心太辣,但好彩係店員推薦個陣揀左岩自己既辣度,所以岩岩好!香辣入口,又不會太刺激,對我依種鍾意辣但又唔食得好辣既人而言,店員姨姨既
今次就係比佢既特色飲品吸左入黎!
芝士桃桃太好賣,今日既限量完左😭😭😭
點左芝士莓莓!
一鍋上來就已經好香,見到湯底個時,都擔心太辣,但好彩係店員推薦個陣揀左岩自己既辣度,所以岩岩好!香辣入口,又不會太刺激,對我依種鍾意辣但又唔食得好辣既人而言,店員姨姨既辣度推薦得剛好👍🏻
睇到烤魚外層就知道烤魚真的是有經過烤先再下鍋,而且,魚亦都好大塊,魚肉大塊肉好多,雖然魚係有骨,但是佢係完整的長骨,好簡單就可以骨、肉分離🙈
估計係烤過的原因,魚係經過辣鍋後,並唔會吸哂辣味,反而係食到香烤過後既魚香味😆
兩個朋友就揀左唔辣既藥膳鍋,真心覺得⋯簡直可以當湯飲🤣
真係落足料煲,仲有杞子明目👈🏻
湯真係幾好飲,可能我們飲飲下飲多左,店員姨姨行過見到啲湯少左,竟然主動令住湯底黎加湯(人生第一次未開始食就加湯😂😂
原來連個鍋原來係訂製! 好可愛的招牌,感覺真係好用心,連依啲位都整到咁細緻👍🏻👍🏻👍🏻
因為幾個人食飯,小食叫左幾款唔同
台灣夜市級水準,好少可真是咁貼近到台灣的夜市風味,讚♥️
柚子蜜雞翼塗滿了一層柚子蜜,但感覺未夠入味
雞肉串好嫩,烤得剛好冇過火,味椒鹽都好香
朋友質疑我,話唔明我點解要叫冬菇😂😂
但唔知點解好想食,所以就點左
證明我的眼光是對的!!😤😤✌🏻
蒜香超濃,烤得好入味,美中不足的是⋯冬菇比較細粒(不過上菜時,店員姨姨唔好意思咁自動解釋,今日來貨既冬菇較細,平時既係大大粒架!😢⋯⋯聽完覺得:新入貨👉🏻好新鮮的冬菇!👈🏻🤣
牛舌真係厚、厚、厚切!
識食絕對係揀厚切!可惜唔係間間餐廳都有。
落單前點厚切,但都冇期望太多。
上台後見到真係厚厚一塊真係流口水🤤
厚切的精髓係啖啖肉同大滿足😍,食落口感好爽,一啖一啖咬係都係爽口,完全唔會”un”
最後忍不住買多左杯令住去行街飲。
荔枝紅玉好清新,就算食飽飽飲都唔會覺得「漏」
感覺上有機會會成為下一間喜茶⋯⋯飲品水準真是幾店,真心推薦👍🏻
今餐真係有啲罪惡感⋯⋯我竟然飲左兩杯⋯⋯(但飲飽先有活力再減肥😊
餐廳既環境裝飾偏向簡單舒適,而佢既用具和杯都特別訂製印左茶茶logo,係依啲細位都幾用心同細緻,食落都覺得餐廳幾有heart同心思去做。
店員姨姨幾nice,有被關愛的感覺😂
食物質素cp 值高,而飲品—贏、了!👍🏻👍🏻👍🏻