2021-06-10
最近工作壓力好大朋友話帶我去灣仔嘆高級鐵板燒一上到去坐係個靚海景附近已經覺得好舒服之後開始食野真係煩惱一掃清野食超高質,服務員態度一流真係好值得嚟食!第一道菜:前菜好精緻嘅前菜,用一個木盒裝住分別有豆腐、蒜頭、青瓜絲每一份都有一個好靚嘅碗裝住未食都已經覺得好賞心悅目!蒜蓉係師父特製,唔會好辣口!好驚喜!第二道菜:季節沙律🥗新鮮蔬菜、蕃茄粒、Parma ham 配上酸酸甜甜嘅沙律醋,好鮮味!第三道菜:刺身三款分別有深海池魚、間白魚、吞拿魚背脊;新唔新鮮真係一食就食得出,三款刺身都好鮮甜,而且每塊都好厚身,好有口感!第四道菜:南非鮑魚食完哂頭盤,係時候開始戲肉啦!鮑魚都大隻厚身,廚師👨🏼🍳會將鮑魚切開三份上碟再加上少少嘅醬汁,唔洗再加任何調味料都夠哂鮮味!第五道菜:鱈魚煎完少少香脆,有少少牛油香味魚肉好鮮甜第六道菜:大蝦真係超大隻蝦,可以用巨蝦嚟形容廚師好熟手咁完美拆肉,蝦膏蝦肉煎完好香會先上蝦肉,食完之後會再上埋個蝦頭!第七道菜:A5和牛薄燒需要好薄,但都算大塊燒出黎好香,師傅會預備一塊面包墊底上面再加啲蒜片同蔥,搭埋一齊簡直係絕配最後會上埋炒飯同甜品炒飯好香口,食埋一碗啱啱好甜品係自
朋友話帶我去灣仔嘆高級鐵板燒
一上到去
坐係個靚海景附近已經覺得好舒服
之後開始食野真係煩惱一掃清
野食超高質,服務員態度一流
真係好值得嚟食!
第一道菜:前菜
好精緻嘅前菜,用一個木盒裝住
分別有豆腐、蒜頭、青瓜絲
每一份都有一個好靚嘅碗裝住
未食都已經覺得好賞心悅目!
蒜蓉係師父特製,唔會好辣口!好驚喜!
第二道菜:季節沙律🥗
新鮮蔬菜、蕃茄粒、Parma ham
配上酸酸甜甜嘅沙律醋,好鮮味!
第三道菜:刺身三款
第四道菜:南非鮑魚
食完哂頭盤,係時候開始戲肉啦!
鮑魚都大隻厚身,廚師👨🏼🍳會將鮑魚切開三份上碟
再加上少少嘅醬汁,唔洗再加任何調味料都夠哂鮮味!
第五道菜:鱈魚
煎完少少香脆,有少少牛油香味
魚肉好鮮甜
第六道菜:大蝦
真係超大隻蝦,可以用巨蝦嚟形容
廚師好熟手咁完美拆肉,蝦膏蝦肉煎完好香
會先上蝦肉,食完之後會再上埋個蝦頭!
第七道菜:A5和牛薄燒
需要好薄,但都算大塊
燒出黎好香,師傅會預備一塊面包墊底
上面再加啲蒜片同蔥,搭埋一齊簡直係絕配
最後會上埋炒飯同甜品
炒飯好香口,食埋一碗啱啱好
甜品係自家製,唔會好甜,做飯後甜品一流
後話:除咗野食無得輸之外,呢度嘅服務員服務態度真係好好,首先每次上菜都會好詳細咁介紹,有咩想知都可以問,佢哋好樂意解答!另外佢地一見到你杯茶飲完就會好主動咁幫你加茶,基本上都唔需要自己出聲!呢個價錢有高質美食又有貼心服務,今餐真係好美滿!