2022-02-12 425 views
記得以前去台灣好鍾意買老媽拌面翻黎。間唔中去超市補貨都會買佢🤤就係鍾意佢既口感同埋調味。最近佢係香港開左越黎越多分店,好奇佢同自己屋企買既拌面有咩分別,就去試左試。覺得佢食物選擇比我想像中多,雖然佢係拌面品牌,但係湯麵、飯類、小食都整得唔錯。1⃣️川味紅燒牛肉麵($82) 牛腱幾厚,同埋份量都多,不過個人覺得煮得唔夠淋入味。另外仲有蘿蔔、紅蘿蔔,麵揀左幼麵,幾掛湯👍湯底好濃,不過有啲太鹹。  2⃣️地獄麻辣牛拌麵($72) 有鮮牛肉片、溏心蛋、菜,麵揀左粗麵,係經典既關廟麵,食落軟硬啱啱好,有煙韌有彈性口感好好😋個底有好多麻辣汁,好好撈🥰不過嗜辣人士表示,可以再辣啲😛唔係好夠喉。  3⃣️魷魚圈滷肉飯($78)飯類包埋湯同埋前菜。湯係牛骨湯,有啲偏鹹🤔前菜係木耳絲,爽脆,有少少辣,幾開胃。魷魚圈唔算彈牙,滷肉偏乾瘦,不過就好大件同埋厚切。配菜仲有啲豆。都幾豐富。  4⃣️豆乳香香雞($52)雞件炸得好薄脆🤩雞肉仲好嫩滑。另外跟腐乳醬,幾特別,個醬帶少少奶香,點炸雞黎食好正!  5⃣️韭菜豬肉水餃($42)水餃皮呈淡綠色,不過食落就冇咩特別既味。韭菜味香,唔錯。  6⃣️澎湖花枝丸($32)食到入面粒粒花枝粒,

1⃣️川味紅燒牛肉麵($82)

川味紅燒牛肉麵

2⃣️地獄麻辣牛拌麵($72)

地獄麻辣牛拌麵

3⃣️魷魚圈滷肉飯($78)
魷魚圈滷肉飯

4⃣️豆乳香香雞($52)
豆乳香香雞

5⃣️韭菜豬肉水餃($42)
韭菜豬肉水餃
水餃皮呈淡綠色,不過食落就冇咩特別既味。韭菜味香,唔錯。

6⃣️澎湖花枝丸($32)
食到入面粒粒花枝粒,而且幾彈牙。

7⃣️黃QQ(黃地瓜球)($56)
算係呢餐既甜品。黃色既地瓜球食落微甜,炸得脆得黎完全唔油,面頭灑上左啲糖粉,入眠係花生碎餡,有啲似湯圓但係外脆內煙韌😍幾推薦呢款。
豆乳香香雞