2012-11-03 1170 views
其實每年都有幫襯老三陽買大閘蟹,結合多年經驗,發現越大嘅蟹,瀨嘢嘅機會越高。以今年為例,咬實牙根,買咗$400一隻嘅大蟹,9隻裡面有2隻唔新鮮,所謂唔新鮮就係蟹羔點樣蒸都係水汪汪,重帶啲腥味,蟹肉亦唔實。真係食有驚肚痾,唔食又白蝕。其餘5隻就好似張相咁,有帶微黃而油甘極香嘅蟹羔,但份量唔足,反而充斥住嗰啲白白哋色半透明狀,據說係蟹公荷爾蒙嘅嘢。又唔可以話唔好食,不過咁貴,我會期望爆唒羔囉,不過都好彩,有2隻符合預期,勁爆羔!講到尾,呢啲真係高風險買賣,自己又唔識揀,又無得換,更加無得退錢。所以一定要揾間口卑好,老字號都係參考下嘅啫。

2012-10-30
TakeAway