上星期去咗大西北玩,約咗朋友仔去元朗,等候嘅途中好肚餓忍唔住入咗去一間好懷舊嘅麵店食嘢,CP值都幾高架!呢間舖頭純粹係我等朋友咁啱見到,食呢啲咁舊式嘅麵店,當然就係要試吓佢嘅牛腩同埋豬手啦!我自己叫咗個牛腩牛筋河粉,我朋友就食咗豬手雙拼粉麵。舊式嘅牛筋牛腩通常都係五香牛腩,而家已經買少見少,一睇碗麵就知道佢哋嘅腩汁燉左好耐,所以醬汁呈現出膠質嘅感覺,五香牛腩既陳皮味極度濃厚,令到佢哋嘅牛腩入口竟然有陳皮陪甘嘅味道,佢嘅牛筋亦都炆得好淋,入口QQ好似啫喱咁,以30幾蚊嘅價錢可以食到呢個質素嘅雙拼粉麵我覺得CP值好高。大家如果經過嘅話都可以試吓!🇭🇰大雲吞麵食香港元朗阜財街18號地下🇭🇰

🇭🇰大雲吞麵食
香港元朗阜財街18號地下🇭🇰