2013-09-21 5833 views
同事想一試老店 鹿嗚春飯店! 而我雖然對此店印象平平, 因為這些設於尖沙咀遊客區的老菜館, 通常會對客人大細超! 但未試過, 就抱著"無期望, 有驚喜"心態一試!老飯店一貫傳統, 樓面都係由一班老氣橫秋的叔叔嬸嬸來負責, 這意思就係客人要睇佢地面口做人!店內有一半客人都係外地遊客, 叔叔嬸嬸們對外國人好像比較有禮貌同熱情, 總之入黎個時我地講句: 안녕하세요.這裡老菜式為主, 如北京填鴨, 片皮鴨, 雞煲翅, 叉子餅等等...大家一坐低, 侍應叔叔就好"落力地"推介魚翅套餐, 但個套餐唔太適合, 最終他的態度720度反過來, 收起笑容就離開, 難道呢度賣出一個套餐, 他們會額外有commission???最後我地決定散叫一些小菜 起初嗅到好強大的醋酸, 以為會好酸, 但食落又唔會, 魚肉肉質好滑, 有點似龍脷柳, 加止這適中的糖醋, 食得份外開胃!個湯底好白, 眼看應該味道頗濃郁, 怕係會因為有鹹肉而太鹹, 但嚐一口發現每口味道濃但唔會嗆喉. 我本人會建議將鹹肉隔離, 味道會適當點!太硬了.... 整個都炸得過火了.....肉味很濃很鮮, 煎得亦剛剛好, 唔錯! 鴨唔夠肥, 肉太乾身,

最後我地決定散叫一些小菜
糖醋魚片
沙窩津白湯
銀絲卷
太硬了.... 整個都炸得過火了.....
煎餃
肉味很濃很鮮, 煎得亦剛剛好, 唔錯!
北京填鴨
鴨唔夠肥, 肉太乾身, 餅皮包著京蔥甜醬吃, 沒有了爆肉汁的效果... 這道真的有點失望, 還是真正的北京填鴨是這樣的??

環境服務都如預期係一般, 食物質素就比期望的低了一點, 份量就大大碟, 整體都可以接受!
$200 (Dinner)
糖醋魚片
沙窩津白湯