2009-12-20
經啊蘇介紹, 已經幫趁咗金城好幾年, 對這裏的焗豬扒飯真係有讚無彈, 羅宋湯也老火惹味! 不知何解, 最近幾次幫趁就發覺其出品每況愈下... 今天晚上更是慘不忍睹! 是晚帶着大小公子回家途中, 照例又是食埋飯才歸家, 有一排冇來金城, 對焗豬扒飯亦有點掛念. 才六點零, 客人還未算多, 找了個卡座坐下, 小公子話要吃個豬扒拼雞扒晚餐. 大公子就要吃干炒牛河. 而我, 當然是這裏的招牌焗豬扒飯啦!先來美味的羅宋湯, 好味但不夠熱, 不打緊, 反正太熱不是我的所好. 小公子的晚餐先來. 雞扒還免強可以, 豬扒就又韌又鞋! 吃得出兩件扒都不是即煎的, 怎麽攪呀?? 大公子的干炒牛河更差! 除好鹹之外就找不到其他的形容詞, 完全沒有牛河的香味! 幸好我的焗豬扒飯比較像樣點, 豬扒幾腍, 唔乾, 同一樣是塊豬扒, 點解晚餐個塊會咁差嘅? 汁也一如以往般味美. 可惜飯底就差了! 不像以往般炒到一粒粒才去焗, 炒飯又爛又濕, 完全貨不對辦! 埋單時在柜位問收銀食品質數因何咁差, 她只係咁二致歉. 真想找她老細問問, 點解會越嚟越差架?