2019-02-04
老字號雲吞麵,「散尾金魚」狀的雲呑要依足傳統方法弄製,墊於銀絲麵底內,一口一粒,鮮蝦味道濃郁;湯底要用上大地魚及蝦殼等熬製,更是整碗雲吞麵的靈魂,方為上品。 咁所謂老字號雲吞麵店,在港多的是,索價也可以不菲,尢其「麥」字派一系列各店。 話說某週五黃昏在跑馬地有個 social event 要出席,之前想食啲嘢打打底,和同行女友人隨便入了「麥兆記」食碗快麵。 時間大約是 5:15pm,店內人客不多,侍應們甚空閒在聊天。我們坐底即刻落單,因為趕時間,只要了一碗細蓉及一碗水餃麵,最大路,落單時說了「快馬」。 我諗前後等左15分鐘,都未上食物,侍應們繼續閒話家常。我們就追問一下。 「係咁㗎啦,我哋啲雲吞幾十年來,都係即叫即淥!」以下呢位阿姐侍應邊 bear 著我們邊答。我還以為我講錯了什麼,果然老馬有火。。。 咁咪即係唔識與時並進囉。若果在中午人多的時候,係咪都係咁十年如一日的古舊做法?!不論是否趕時間,我想信有樣野叫「合理期待」。你跟傳統半粒鐘整一碗麵都得,是否「合理期待」?明事理的讀者們應該理解。 「雲呑麵」$46 +10% 印象中以前它的雲呑麵都能做到基本的蝦爽,湯鮮。今次湯
「水餃麵」$50 +10%
一間食肆給人的印象,很影響人客會不會再吃它的出品,若然印象好,食客多,happy 之餘價錢又可賣貴一點,口碑好,這該是經濟學上所謂的建立「goodwill」本錢。故步自封?恐怕遲早會俾人淘汰,難怪在某網上食評,此食店有咁多嬲嬲豬。