2012-01-07
有兩位好朋友一月份生日,我是攪手,兩位壽星女口味都不同,真係有點頭痛,因為差不多個個月都要攪生日派對,唉乜都試過啦! 突然間諗到幾年前私房菜好hit,就不如book啦!但又唔知道去邊處揾,於是咪係open rice search.私房菜law,咁揾到兩間心儀的,於是逐個食評去睇,見呢間Secretland好評都不少有3.5平均分 咁就打電話去攞菜單並check下要幾$,頭盆連甜品一共十道菜,不包飲品,$190 per head,超抵,因早幾年食都要成三百幾,仲冇咁多道菜,立刻call老板呀田生訂枱,我話我有大約14人左右是否能包場,佢話有二十個位如果有人訂佢都會再接,但佢會話俾人聽已有14人訂咗枱,提醒可能會好嘈,真細心早一天老板仲call我reconfirm人數同提我怎樣去,並說是唐三樓,無lift撘,無門牌,唉大鑊啦!我唔知是要行三層樓,點算?因有幾位長者?但冇辦法啦都book了,點知去到個到真係冇諗過唐樓嘅樓梯裝修到好靚,好易行,放心哂!我訂咗6點半,但早了15分鐘到,一入到去好焗,冷氣未開,我地行咗三層樓,會有點熱,咁有朋友就話好熱呀!有啲投訴,我就諗我地早咗到,人地都未rea
我訂咗6點半,但早了15分鐘到,一入到去好焗,冷氣未開,我地行咗三層樓,會有點熱,咁有朋友就話好熱呀!有啲投訴,我就諗我地早咗到,人地都未ready又點可以怪責呢!老板和有一位幫手的女人好殷勤咁招呼我地,我地又話要開酒,又要snack,又要搬枱,佢地都好有禮貌咁招呼,抵讚!
講咗咁多廢話,要入正題講食,第一道菜是南瓜湯,賣相好好,大廚在湯面用忌廉拉花,味道清甜,入口好滑,有啲南瓜蓉,第二道菜係 梅汁簿荷蕃茄,大廚係蕃茄上灑上梅粉並加一片薄荷葉,食了一口feel到好清新,接著是胡麻茄子,上面灑好多芝麻並淋上麻醤汁,好好味,之後上的是wasabi沙律,用羅馬生菜配合自家制的wasabi汁,我嘅friend係怕spicy都話好食唔怕攻鼻
好了,終於到熱食,白汁蝦伴怪味汁,其實係白灼蝦,有個好似泰式甜酸汁用泥點的,好味但冇乜特別,跟住到了最好食嘅鵝肝醬芝士卷,賣相一般,但入口有熱騰騰的芝士味,鬆化可口,十分滿分俾九點五,個半分係扣賣相,都已經開始飽,仲有龍俐柳金菇卷 、泰汁燒豬頸肉-切得夠薄,味道好Thai taste,連我正在食緊營養減肥餐嘅靚女妺妺都忍唔住狂食,仲未完,仲有紅酒鴨胸意粉,已經飽到上心口,又要留肚食dessert,所以只食一口意粉同一小片鴨胸,味道不錯,但鴨胸有些overlook,終於到最後一味焦糖燉蛋,原來係凍的,味道適中,蛋好滑。
我地一共十三人,埋單$3370,因為叫咗四枝紅酒和約十杯汽水,每人約$260,超抵,有privacy,有好嘢食,玩成四粒鐘,一定會再幫趁,在此特意多謝老板和chef田生,同個位招呼我地嘅nice助手對我地嘅嘈吵忍耐同理佢地嘅very good service