2018-03-15
約外國來香港的朋友品嘗地道美食,其實都係一大難題,不過諗起大圍以肉餅為主題既肉餅哥又真係幾啱今次既目的,因為肉餅真係佢先做得有特色!餐廳環境寬敞,細檯到大檯都有,適合一家大細或朋友共聚!我哋坐低無耐,餐廳非常窩心地送上例湯俾我哋,入面非常足料,有大大隻雞腳同香甜既蘿蔔同冬瓜!由於我哋都幾肚餓,我哋都好快落好單,餐廳以肉餅為主打菜式,仲有d小食同小菜!佢哋上菜既速度都幾快,落完單無耐,我哋叫既芥香四季豆已經送到! 本來清甜既四季豆,加入日式芥末後更加開胃,少少辣,多多香!除了小食外,我哋亦叫左佢哋推介既霸皇雞!濃郁既葱滿滿鋪在雞上,雞肉嫩滑,份量十足,足夠我哋share! 而今晚既主角,肉餅亦都好快送到嚟! 我哋都選擇配菜飯,因為喜歡菜飯既鮮甜味,而佢哋都做到呢一點!而且菜飯既份量都十分足夠!我哋分別叫左兩款肉餅,包括金沙蛋黃煎肉餅同埋原隻波士頓龍蝦蒸肉餅!金沙蛋黃煎肉餅做得十分惹味,面頭鋪滿流沙既咸蛋黃漿,肉餅煎得香脆,夾埋d咸蛋黃漿嚟食,非常滋味!跟住有原隻波士頓龍蝦蒸肉餅,真係用上成隻龍蝦去做,龍蝦肉混在肉餅內,蒸得軟稔,龍蝦肉就令肉餅更有咬口同多左一份鮮甜味,比起平時既蒸肉餅更
餐廳環境寬敞,細檯到大檯都有,適合一家大細或朋友共聚!
跟住有原隻波士頓龍蝦蒸肉餅,真係用上成隻龍蝦去做,龍蝦肉混在肉餅內,蒸得軟稔,龍蝦肉就令肉餅更有咬口同多左一份鮮甜味,比起平時既蒸肉餅更出色,唔駛點任何醬汁都得!
起初我哋唔知d 餸菜份量咁大,我哋仲叫多左個海皇雜菜煲share, 而個雜菜煲份量都大,加上用料十足,入面除左有好多不同既菜,菇等蔬菜,仲有大大粒蝦仁,魷魚,瑤柱粒,魚肉,粉絲等等,蝦仁尤其爽滑彈牙!
呢餐食到我哋都好飽,而且外國朋友認識左原來有肉餅呢樣咁地道既美食,下次嚟香港要再嚟試下其他不同種類既肉餅!