2015-03-16 526 views
在尖沙咀返工既我。係亞士厘道不知留下多少腳毛。然而食黎食去都係果幾間。無他既。LUNCH HOUR得個零鐘又要等位唔通仲食個FINE DINNING咩。咁晏就成日去咁收工就唔多想去嫁啦。所以有好幾間野都諗住去試又好耐都未試。呢到就係一例了。是晚約左朋友傾啲野。點知收極都未收到工。趕自己離開之時友人已在亞士厘道諗緊食乜。咁就不如試黎TRY TRY。星期三既晚上。竟然FULL HOUSE。咁梗係要等都要試啦。要放鬆一下個腦先諗到叫乜食。黎杯HOUSE WINE 醒一醒神。CHILL得夠冰。簡單爽身。飲兩啖個人就FRESH返。一FRESH就真係肚餓了。不知道什麼時間什麼學說。要先食蔬菜。就失驚無神跟住黎。茄子。粟米。翠玉瓜。粟米香甜多汁。互相以粟米爆汁炮轟。又係燒粟米咁橋。一睇就知你係粟一燒。燒粟米真係要有啲焦先香。聽到隔離枱叫唔好咁燶。我心諗怕燶做乜要食串燒?去食烚粟米好過啦。翠玉瓜係燒烤既大熱食材。但係唔易控制到可以外面香口而內裡多汁。因為火路太慢就要出曬水又軟又乾。火太猛又會太乾同未熟透好爽口。呢到控制得好好。如果可以再厚身啲既瓜肉既汁可以再澎湃啲就PREFECT池!食燒茄子其實係食蒜

爽身HOUSE WHITE

茄子
粟一燒
翠玉瓜

不知道什麼時間什麼學說。要先食蔬菜。就失驚無神跟住黎。茄子。粟米。翠玉瓜。粟米香甜多汁。互相以粟米爆汁炮轟。又係燒粟米咁橋。一睇就知你係粟一燒。燒粟米真係要有啲焦先香。聽到隔離枱叫唔好咁燶。我心諗怕燶做乜要食串燒?去食烚粟米好過啦。翠玉瓜係燒烤既大熱食材。但係唔易控制到可以外面香口而內裡多汁。因為火路太慢就要出曬水又軟又乾。火太猛又會太乾同未熟透好爽口。呢到控制得好好。如果可以再厚身啲既瓜肉既汁可以再澎湃啲就PREFECT池!食燒茄子其實係食蒜蓉。呢到蒜比得慷慨。合曬我何車。咁當然如果你之後仲要見女朋友既話就慎叫了。
四色燒蠔
大蝦
雞泡魚乾

飲開白酒就不如叫啲海鮮黎燒下。四色燒蠔係貪心人士既必然之選。一碟有齊四個味。蒜蓉。辣蒜。芝士同松露。芝士最香。亦最保存到蠔汁。燒大蝦有成隻手版咁長。燒得殻都香脆。十秒唔夠已經淨返啲簽同腳。見到有雞泡魚乾咁梗係要整個黎。呢到細心咁剪成幼條方便食。記得之前去唔知邊間係成塊上。又冇刀又冇剪都唔知點攪。雞泡魚乾燒到脆。香口得黎有咬口。然後果種特有既甜味係口腔入面散發出黎。一條一啖酒。清一清個甜味同時更能夠感受到酒身既酸性同本身較微薄既woodiness。未食完已經要叫多杯。
黃金薯條

飲飲下聞到一陣黃金蝦既香味。原來隔離叫左黃金薯條同燒蝦。一聞到就想食。黃金做法真係配乜野香口野都夾得埋。用杯上又幾盞鬼。真係好好味。
棉花糖多士

最後當然唔少得叫樓下個個都有叫既棉花糖多士。可能係會話屋企都整到啦。但係又有幾多人會咁神心咁去買包棉花糖。買磅方包。買枝朱古力醬黎整。同埋食一件真係好夠喉。就好似去燒野食臨尾要燒番兩粒棉花糖咁。一個非常好既句號。STH CANT MISS
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
茄子
粟一燒