大坑係一個好寧靜既社區,完全係純宅舍區既地方,吸引咗唔少外國人係度居住🏘令到呢區變成香港一個難得慢活的空間,當中有唔少小店係度紮根,光譜之廣超乎想像,今天來遊玩先食一個地道早餐。.源品車仔麵茶餐廳聽落好似好普通,但背後其實係由係大坑立足超過60年的順興茶檔演變而成🛖由腸粉檔起家,再賣埋車仔麵並將兩者結合埋成為招牌既車仔腸粉。而原本既順興就變成以滑蛋馳名港島,唔少人週末黎排隊品味🍳🍝三餸腸粉 $46叫咗魚蛋、牛腩同咖哩魷魚,再加配咖哩汁,落單後唔使5分鐘就已經上菜,茶餐廳風味十足。牛腩滷得夠腍🐂入口滋味唔錯,咖哩魷魚唔算太入味,魷魚偏軟身唔夠彈牙🦑咖哩汁有微辣,不過唔太夠味。🥪雙拼三文治 $34揀咗雙拼雞蛋同咸牛肉仲加埋烘底,第一次食呢種夾心形式既三文治,入面既麵包仲係軟身,蛋牛煎得火喉尚可,不過我都係鍾意脆d🙊

🍝三餸腸粉 $46

🥪雙拼三文治 $34
2022-05-28
$40 (Breakfast)