2021-02-08
肥姑姐飲食推介 - (一個人食咗好多嘢)上湯龍蝦伊麵,花膠雜菌豆腐煲,雞絲粉皮1)環境衛生好耐冇去稻香啦,而家去稻香感覺上就好似去咗一啲中高級嘅酒樓,會設有一啲精美卡位,而卡位隔離有一個私家嘅電磁爐專系用來煲熱水,之後客人可以將放在玻璃茶煲內嘅熱水再倒入另外一個較細嘅玻璃茶壺。感覺上好方便。2)食物質素上湯龍蝦伊麵今日食嘅上湯龍蝦伊麵只係需要HK$148 ,分量足夠兩個人享用,可惜蒜蓉上湯比較多味精食完會有啲口渴,而波士頓龍蝦則是採用急凍的貨色,肉比較少,而且冇咩鮮味,反而覺得伊麵煮得啱啱好,仲有少少彈牙。花膠雜菌豆腐煲以HK$98來講嘅豆腐煲當中花膠也算唔少,亦都好入味,但就花膠就比較單薄左d,感覺上好似冇乜口感,其次就係油炸過嘅豆腐同雜菌都炆得好入味,用來送飯一流。雞絲粉皮最值得一讚嘅就係呢碟雞絲青瓜粉皮,今次嘅粉皮係我有史以來食過最好食嘅粉皮,爽口彈牙而且比較粗身,另外青瓜絲好爽甜,而雞絲帶點鹹味,有少少似平時嘅食嘅手撕雞。最後要提嘅係醬汁,呢個醬汁係混合左白醋沙律醬同埋花生醬,完全唔會覺得膩。呢碟雞絲粉皮只係HK$48。3)價格上湯龍蝦伊麵HK$148花膠雜菌豆腐煲HK$98雞
1)環境衛生
2)食物質素