2023-09-02
等朋友收工既時候,一個人無聊係尖沙咀周圍閒逛。經過見到呢間甜品店,對眼即刻發晒光😍🤩事關我想食韓式馬卡龍好耐,但一直未有機會試,今日緣份要我遇上,咁冇得反抗啦🤪🤪店面設計比較簡單,都係得幾張枱櫈,但都等乾淨整潔。店內除左馬卡龍之外,重有韓式刨冰及特色飲品。有兩款形狀既馬卡龍:圓形:$35/1pcs$100/3pcs$165/5pcs$320/10pcs$499/16pcs貝殼形:$48/1pcs$139/3pcs$230/5pcs太多各色各樣既馬卡龍,每一種口味都想試😍但胃只有一個🥹最後我就簡左3款店長推薦既圓形馬卡龍🥳分別士多啤梨乳酪、格雷伯爵奶茶、海鹽焦糖藍色既馬卡龍外皮,配一厚厚既牛油🧈忌廉,入口即溶,強烈既焦糖香味同忌廉混合,口味有啲似食緊太妃糖。不過因為有加入少量海鹽去中和整粒馬卡龍既甜度,增加整體咸甜平衡感。綠色既馬卡龍外皮,配上葉香味既忌廉。伯爵茶係甜點界比較出名既口味,獨特茶香配上各種甜點都係相當融洽。今次都唔例外,一啖咬落去就食到濃淡既茶香,但美中不足係,咸香失衡。馬卡龍外皮本身已經好甜,連個忌廉都咁甜,整體上好膩🙅🏻♀️如果用手搖飲品去形容,佢係一杯全糖既奶茶🤣今日
有兩款形狀既馬卡龍:
貝殼形:
$48/1pcs
$139/3pcs
$230/5pcs
今日MVP~三款入面最好食😋!粉紅色外皮,夾住厚厚一層淡紅色奶油,忌廉外層貼滿小小的士多啤梨🍓乾。士多啤梨乾微酸但士多啤梨十分重,中和整體甜度,而牛油忌廉混合了士多啤梨醬,都平衡了牛油既油膩感,呢一款係三個口味中,各種平衡拿捏得最好既一款👍🏻
小插曲:由於韓式馬卡龍真係太大粒又多忌廉,最後每款食左半粒就打包拎走,諗住留俾朋友食,但好快就溶晒。所以諗住外賣🥡既大家記得自備保温袋🙏🏻