上星期,經過禧利街,見到有間新麵包店,呢個舖位前身係 Salon 。喺禧利街頭,鄰近地鐵站,人來人往,佔盡地利!不過對住馬路,有點沙塵滾滾! 今日經過正式開張!見門口有花牌!反正今朝遲咗出門口,買麵包食都好呀! 店內有三文治、麵包及紙包飲品賣。麵包屬普通貨色,不外乎吞拿魚包、叉燒包、菠蘿包、麥包、方包、.........勝在新鮮出爐,由 $4 ~ $8 不等。最平係雞尾包、大多數麵包係 $6;至於三文治 $9 ~ $10,係麵包師傅新鮮製造,我見店員喺麵包工房即時攞出嚟!新鮮三文治放喺枱面,方便顧客選購!有:番茄蛋、芝士火腿、火腿蛋、吞拿魚生菜、咸牛肉生菜。另有曲奇餅、芝麻餅、蛋撻........買了三文治及麵包做早餐!火腿蛋三文治 $95 款之中,點解我特別買咗火腿蛋?因為我見到盒內有點濕氣,相信剛剛炒完蛋,尚有熱力才會有點濕氣。夠新鮮! 炒蛋加咗鹽,微暖,有些少咸味,仲要好厚呀!真係滿足! 火腿就凍冰冰,恐怕無淼過水! 夾火腿果塊方包,搽咗牛油,帶點咸香味!方包只係一般質地,未夠軟熟!吞拿魚包 $6我問店員邊啲麵包係新鮮出爐架?佢話吞拿魚包。事關今日天氣凍,想食吓熱辣辣麵包! 吞

今日經過正式開張!見門口有花牌!

反正今朝遲咗出門口,買麵包食都好呀!

新鮮三文治放喺枱面,方便顧客選購!

另有曲奇餅、芝麻餅、蛋撻........

買了三文治及麵包做早餐!

火腿蛋三文治 $9
炒蛋加咗鹽,微暖,有些少咸味,仲要好厚呀!真係滿足!
火腿就凍冰冰,恐怕無淼過水!
火腿蛋三文治

炒蛋好厚呀!真係滿足!

吞拿魚包 $6
吞拿魚包普普通通!跟坊間一樣 size ,餡唔多!係比較軟熟!暖暖地!都唔錯!

吞拿魚包

香茜芝士煙肉包 $6
賣相十分吸引!
外脆內軟嘅包,搽上牛油,加上一塊煙肉,係雪藏煙肉攞去烘焗,感覺好肥膩!一半係肥豬肉!
如果煎吓再焗會更香口!加埋芝士及沙律醬,相當惹味!
面頭舖滿香茜碎,散發香味!集色、香、味於一包!

香茜芝士煙肉包

我會比較推介三文治!勝在新鮮製造!起碼好過便利店貨色!一樣可以即買即走唔使等!

2010-12-08
TakeAway
$21 (Breakfast)
吞拿魚包
今日經過正式開張!見門口有花牌!
新鮮三文治放喺枱面,方便顧客選購!
另有曲奇餅、芝麻餅、蛋撻........
香茜芝士煙肉包
火腿蛋三文治
炒蛋好厚呀!真係滿足!