2017-01-25 863 views
4友人約放工去食宗象屋, 因有公事纏身 8:30 才到達,  其中一朋友已經在門前等了差不多20分鐘了, 大家多等10分鐘終于可以進場, 全店祗有20座位吧 ! 4 人都點了竹 $148 店來唯一侍應先上前菜麻醬油甘魚,  魚一入口已知夠新鮮, 而胡麻汁也調得醒胃夾清新 咁當然有參照介紹留下一塊油甘魚最尾加入茶漬飯內. 竹來了.... 其實不是太大, 祗是大家影相影到好大男生來一碗應該係唔夠飽的. 老實說把多款剌身切成碎粒, 一堆食落口祗食到鮮味根本都唔知邊樣打邊樣 !  所以我係祗可以說剌身粒好新鮮, 偶一為之無妨, 但我還是喜歡一片片的魚生剌身囉 ! 另一食法紫菜手巻無咩特別, 純粹攞嚟玩玩但茶漬的食法真係好好味茶漬湯充滿鰹魚的鮮甜, 其實祗配店家的珍珠白飯已經好好味, 為何我說配白飯, 因為宗象屋是白飯任加的. 因為大食男生不夠飽嘛 多口問日本師父傍好有禮貎的小助手才知白飯是可以添加.店中的2 位日藉師父好笑容好禮貎, 我們離店是不停和我們說 bye bye 和鞠躬, 我真係以為自己身在日本呀
4 人都點了竹 $148
店來唯一侍應先上前菜麻醬油甘魚,  魚一入口已知夠新鮮
, 而胡麻汁也調得醒胃夾清新
咁當然有參照介紹留下一塊油甘魚最尾加入茶漬飯內.
竹來了.... 其實不是太大, 祗是大家影相影到好大
另一食法紫菜手巻無咩特別, 純粹攞嚟玩玩

但茶漬的食法真係好好味
茶漬湯充滿鰹魚的鮮甜, 其實祗配店家的珍珠白飯已經好好味
, 為何我說配白飯
, 因為宗象屋是白飯任加的. 因為大食男生不夠飽嘛
多口問日本師父傍好有禮貎的小助手才知白飯是可以添加.
茶漬飯
2017-01-17
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)