2018-10-09
禮拜六夜晚,我同朋友就近黎咗德福穩野食,見到呢間新開嘅麵食餐廳,就一於試下新野。可能因為太夜同新開嘅緣故,店入面嘅人唔算太多,環境比較靜,裝修都有小小家庭嘅味道。😜呢度d面幾得意嘅係可以自由選擇麵嘅種類,唔好以為係香港人成日係街邊麵檔食嘅油麵,粗麵等等,呢度主要要拉麵為主我就叫左碗骨膠原牛尾番茄湯麵($88)朋友中意食番茄,就叫左,價錢都唔算便。🤔先講碗番茄骨膠原牛尾番茄湯麵 ($88)個賣相真係幾好,有小小稠,有一種番茄味會好重嘅感覺,但事實上食落去就覺得湯底唔夠濃郁,番茄嘅味道比想象淡。麵嘅質感就不過不啦,比較爽口,但始終因為個湯底番茄味唔夠濃,食得唔夠過癮。😢相反,個牛尾就抵讚喇,選料唔錯,炆得好num,🤤入曬番茄味,加埋骨上嘅筋位,吮起身好正。再講翻我叫個港麵派對($108)入面有三個小菜:口水雞 ,雲耳同篙筍海蜇。☺️同埋3碗細麵,每樣野都細細份,咁嘅搭配岩曬我呢d樣樣試d既人。🤤3個小菜整體都係不過不失,唔算太特別。個3碗細麵,一碗就係岩岩已經介紹個嘅,番茄, 一碗係擔擔麵,食落去都係有個問題,麵質區別唔大,但湯底始終唔夠濃郁,擔擔麵獨有嘅花生醬香味唔係幾夠,辣度又唔夠,我就
骨膠原牛尾番茄湯麵
先講碗番茄骨膠原牛尾番茄湯麵 ($88)
港麵派對
3個小菜整體都係不過不失,唔算太特別。個3碗細麵,一碗就係岩岩已經介紹個嘅,番茄, 一碗係擔擔麵,食落去都係有個問題,麵質區別唔大,但湯底始終唔夠濃郁,擔擔麵獨有嘅花生醬香味唔係幾夠,辣度又唔夠,我就麻麻地中意食。另外一碗就係韓國,因為有d冰係面,令麵夠曬冰爽,麵質更加煙韌,我自己就好中意咁嘅面質,再加上韓式辣醬同小小紅蘿蔔絲同青瓜絲拌菜,食落去好爽。
整體黎講,呢間主打麵食嘅餐廳有d家庭嘅感覺,食物水平中中挺挺,但價錢偏貴,唔算太抵食喇。🤔🤔🤔🤔🤔