2019-06-24
呢排去完日本,覺得對於日本野食好似食極都仲未夠喉,所以專登同朋友黎整大阪燒,回顧下日本之旅!一入到去,職員就同我地講限時90分鐘,每人最低消費$100,所以我地就叫左2個御好燒同1個廣島燒,分別係富士山($118)、肉類雜錦($88)、廣島燒($98)。 (因為個個樣塗上醬後都差不多,所以就唔放晒上黎啦!)製作方面就係御好燒容易整好多,因為只係將配料混合,直接倒落鐵板上面,燒5分鐘就翻一翻,翻2次就搞掂。相反,廣島燒又要炒麵,粉漿少,所以翻面時好易整到一pat野,最後有職員主動行過黎問使唔使幫手,幫我地整返靚個餅!御好燒味道方面,富士山比起肉類雜錦更合我個人口味,因為富士山入面不只得肉,仲有不同海鮮,例如蝦、魷魚等等,所以係味道方面唔會太膩,食到海鮮既時候會有清新既感覺,相反,肉類雜錦就有好多肉,成個餅啖啖都係肉,食第一啖會覺得好食,但食到第3/4啖就覺得好膩唔想食,不過對於肉食愛好者,呢個都可以推薦既,因為d肉食落去都算嫩,而且份量足,一定可以滿足大家對肉既渴望,但我個人就會較推薦有海鮮既御好燒!至於廣島燒方面,麵要自己去調味,雖然支醬料隻色好深,但係冇咩味,所以建議大家可以落左醬,
至於廣島燒方面,麵要自己去調味,雖然支醬料隻色好深,但係冇咩味,所以建議大家可以落左醬,見到差不多色黎試一試味,如果唔夠味就可以落多少少醬,如果唔係就會太淡味。而口感方面廣島燒比御好燒更爽口,可以因爲冇咁多粉漿,所以椰菜食落去會清爽d, 唔會一pat pat 咁,但個皮方面就冇御好燒咁脆(可能因為冇咩粉漿去整個皮)!
本身諗住叫多個pancake, 但因為有限時,整唔切,所以就唯有等下一次啦