2018-10-28
其實我本身都好少食台灣野,但成日見人食臭臭鍋🥘我都好好奇,點解叫臭臭🤔然後我朋友約我去食,同我講,因為放左臭豆腐入個鍋度,但食落唔臭架🙊-🔹招牌臭臭鍋(108)🔹沙茶牛肉鍋($108)我地一人食一個🥘為左滿足自己既好奇心,緊係要即刻試下個臭臭鍋湯底,真係臭架!🤩因為我本身都鍾意食臭豆腐,所以覺得個湯都做到個朕味,覺得好神奇🤣我自己個鍋係沙茶湯底,未食都聞到勁濃烈沙茶醬味😤整體湯底好正!但食到中段啲湯越煲越濃郁,就覺得越食越鹹,所以要加清湯去溝淡啲💦如果唔係真係搞唔掂🤦🏻♀️▫️鍋料方面,當然唔少得牛肉🐮個底大量娃娃菜,吸收哂啲湯既精華,超入味呀😍仲有啲粟米、技竹、金菇、冬菇、薯仔、雲耳...🌽仲有好珍貴一粒牛丸😆佢粒牛丸好爽喎!我好鍾意,可惜只有一粒~▫️竟然仲有蜆😱 仲有粒鵪𪂹蛋呀!好似尋寶咁呀🎁▫️兩鍋都有豆腐👀沙茶鍋係普通滑豆腐,但!係!臭臭鍋!係!臭豆腐‼️我朋友分左一件比我,好正啊🤤-▫️所有鍋都免費跟飯/粉絲我地都揀左粉絲🍜淥到好爽好好味,不過要快啲食!索哂啲湯都幾鹹下😖-🔹另外叫左酥炸花枝丸🍡睇個樣好似好頹,點知又好好食喎!-🔹芝士四季春($33)🥤聽講呢度既奶蓋好得,當然要試下😋
🔹招牌臭臭鍋(108)
🔹沙茶牛肉鍋($108)
▫️竟然仲有蜆😱 仲有粒鵪𪂹蛋呀!好似尋寶咁呀🎁
▫️所有鍋都免費跟飯/粉絲 我地都揀左粉絲🍜淥到好爽好好味,不過要快啲食!索哂啲湯都幾鹹下😖
🔹另外叫左酥炸花枝丸🍡睇個樣好似好頹,點知又好好食喎!
🔹芝士四季春($33)🥤聽講呢度既奶蓋好得,當然要試下😋我覺得都ok,可以再杰身少少就好啦👅另外呢度既茶係冷泡茶,無冰架👍🏻咁就唔怕飲得慢會變淡啦
🔺啲侍應姐姐態度好好,好好人☺️