2018-08-06
朋友約我今天去她大埔家摘龍眼, 我都好識做, 回個禮, 請她去吃拉麵, 地點是大埔太和路 麵屋 元祖達摩. 此麵屋裝潢不錯, 長長吧座, 可以看見師傅在勤力工作. 廚房整潔乾淨, 吃得安心.日式進口飲品, 選擇多.我們到店已是下午茶時段, 仍有不少食客.店員服務快速替我們安排座位, 因天氣熱, 我們先點了三款凍飲, 大家 share.Somersby Apple Cider $25- 蘋果酒清涼, 招財貓梳打 (蜜糖味) $22- 帶蜜糖味梳打水, 味道如蜜糖又有氣. 達摩梳打 (檸檬味) $22- 帶檸檬味梳打水, 味道微酸又有氣.達摩, 招財貓, 玻璃樽印刷都好可愛, 店員話飲後可以帶回家收藏. 牆上餐牌好吸引. 炙燒芝士 龍蝦拉麵..... 原隻龍蝦 另星期一至五 加$20, 無限追加拉麵任何配料, 叉燒, 溏心蛋等.而飲品加 $38, 無限任飲多款啤酒汽水 1:15 小時內. 今天是星期六, 優惠少了, 但沒有減低我們愛吃拉麵的興緻.餐單上, 拉麵共分三個項目:首先選湯底, 共有11 款, (黑蒜油, 辛辣
另星期一至五
加$20, 無限追加拉麵任何配料, 叉燒, 溏心蛋等.
餐單上, 拉麵共分三個項目:
首先選湯底, 共有11 款, (黑蒜油, 辛辣, 咖哩, 喇沙, 牛乳, 味噌等等).............價錢 $138 ~ 58-.
再選擇麵底: 分「幼麵」和「粗曲麵」,
附加配料有: 「蔥」,「筍」, 「蒜蓉」
追加配料, 可另上.
炙燒芝士龍蝦拉麵 $138
大約 20 分鐘上檯了. 大大碗熱騰騰的 炙燒芝士龍蝦拉麵 送到, 賣相頂吸引.
材料十分豐富, 原隻開邊龍蝦, 豬軟骨, 溏心蛋, 荀, 紫菜, 滿滿鋪在拉麵上, 我倆爭著先拍照.
配上幼麵, 豚肩叉燒, 紫菜, 木耳, 溏心蛋上還有蟹籽 和 黑松露, 與 炙燒芝士龍蝦拉麵 相比, 各有特式.
豚肩叉燒, 肉質優, 肥瘦平均, 入口不膩. 加木耳絲齊吃, 更豐富.
蛋十分流心. 幼拉麵口感滑, 掛汁力强, 入口充滿濃郁蛋香.