2021-06-22 2406 views
香港要食麻辣火鍋有好多選擇,因為有好多內地嘅過江龍,但如果想食麻辣火鍋,大家又會唔會諗起台式嗰種?我自己對香港嘅台式麻辣火鍋印象係唔驚喜,唔辣又唔麻,所以平時都好少食,但今次介紹嘅呢一間,係台灣嘅過江龍,之前已經聽過台灣人都話覺得好好食,係台灣最好食嘅台式麻辣火鍋,所以今次冇理由唔試。呢間過江龍麻神麻辣火鍋,喺台灣2014年開業,得兩間分店,但幾年已經名氣貫徹港台影藝圈,而且被當地節目評為台北最難訂枱嘅餐廳,喺佢哋嘅社交平台可以睇到好多明星打卡,好似周杰倫、蕭敬騰、大S、梁家輝等。麻神係2018年過黎香港開第一間店,之前係銅鑼灣同旺角都有分店,不過都相繼結業,事隔大半年,麻神選址尖沙咀重開,呢家得返尖沙咀分店,台灣已經咁出名,當然嚟到香港都一樣,香港店未正式開張嗰時,鄭伊健已經率先捧場,仲有大家認識嘅容祖兒、張智霖等。當中個個都爭住去試既,係招牌傳說中飲得嘅麻辣湯。台灣麻神嘅一間係中山區,外表係一幢老宅,因為佢係私人會所形式經營,所以係一位難求,古宅入邊環境雅致,好似去朋友屋企作客咁,而另一間喺南京三路,環境就比較走大眾化路線,環境光猛。地小人多嘅香港當然唔可以同台灣本店比,但網上睇過

台灣麻神嘅一間係中山區,外表係一幢老宅,因為佢係私人會所形式經營,所以係一位難求,古宅入邊環境雅致,好似去朋友屋企作客咁,而另一間喺南京三路,環境就比較走大眾化路線,環境光猛。地小人多嘅香港當然唔可以同台灣本店比,但網上睇過其實香港銅鑼灣分店環境係幾高雅,枱同枱之間有屏風格住,可惜未去到就已經結業。而今次佢嘅尖沙咀分店,裝修風格同銅鑼灣完全唔同,黑色主調,以水泥牆營造粗獷嘅感覺,簡約雅致,環境唔算光猛,環境算寬敞,有唔同既卡位雅座,不過有有獨立房間可以預訂。雖然冇以前既高層靚景,但依然用心配搭。

之前係網上見到佢地有個$688既海鮮2人餐,套餐會鍋底、松阪豬、翠綠時蔬拼盤、紐西蘭刀貝、蟶子皇、澳洲青口、南非八頭鮑魚、迷利牛肉盛、稻庭烏冬、兩杯特飲,有次即日打去訂位時問,店員個時同我講個樣要早一日訂先有,要時間準備啲海鮮,之後第2次再打過去BOOK位時訂埋個餐,另一個店員就話個餐已經無左,得返散嗌,令到我好混亂,最後去到都係嗌叫,事後上網搵資料,呢個餐應該只供應到今年1月底,係重開回歸既限定火鍋套餐。

睇過餐牌,火鍋配料盡量同台灣店睇齊,肉類會比台灣多、更講究。至於丸類同餃類就遷就返港式口味,好似有手打丸、韭菜餃、手打瀨尿蝦丸等。海鮮方面有鮑魚、扇貝、海蝦等供應。而蔬菜有提供冰菜、蘿蔔片、萵苣片(台灣A菜)、南極冰藻、台灣水蓮菜等,都係好多台灣先食到或者平時食唔到既特別蔬菜。
1️⃣ 麻神麻辣鍋底 💰149(👅: 9.5/10)
麻神麻辣鍋底

今次叫左個鴛鴦鍋黎試,見到OPENRICE有優惠,可以用5折優惠($149)買到呢個麻神麻辣鍋底加花膠雞鍋湯底。
麻神最招牌嘅一定係呢個湯底,平時大家飲到嘅麻辣湯底,多數都係用豬牛熬製,再加上厚厚嘅紅油。而呢度嘅湯底,係老細用左七年時間研發出嚟,係用生果、蔬菜、辣椒、藥材、花椒、八角、同自家秘製辣椒醬熬三個鐘製成,花椒、八角、 辣椒呢啲香料都係台灣直送,所以連素食人士都可以試,標榜係可以直接飲既麻辣湯,做到只麻你口、不辣你喉既境界。而為咗保持水準,湯底每日都會比最少三位員工試飲,而且因為佢哋對自己湯底好有信心,唔會有調味架,令大家去食到麻辣湯天然味道。
平時食麻辣火鍋既湯通常都唔會飲,因為通常都好辣,一係就好多油,呢度同台灣風格一樣,入座時店員會建議客人未食野前可以直接飲用湯底,呢個湯未飲已經聞到香味,飲落係渾厚,唔會淨係得辣味,飲得出有藥材既小小苦味,藥味醇厚,飲落係好順喉,而且其實唔算好辣都唔算好麻,少麻BB級辣,唔會話太多辣油飲到會咳,飲落係非常溫和,唔會覺得好膩,最特別係帶一種香甜既味道,飽和既甜韻,感覺好似加左酒糟提味,暖胃又唔覺燥火,鹹濃回甘,成個湯飲落係有後勁、有層次,食過好多香港既台式火鍋,麻辣湯都係無特別,就算算係好食既麻辣湯都唔會直接就咁飲,呢間係好飲到我得閒無事就會舀黎飲,全晚最驚喜就係呢個湯底。
如果野食入味,基本上連豉油都唔駛點,要挑剔既係湯底既食材唔多,只有兩件鴨血兩件豆腐,鴨血豆腐都無得無限添加要另外加錢。
蜂巢豆腐都不惶多讓,食落彈軟多汁,非常吸湯,非常入味,咬開時見到豆腐均勻密麻既氣孔,難怪食起來口感咁輕盈舒服。
另外值得一讚既係店鋪係加湯而唔係加水,所以麻辣湯唔會話因為加左湯之後味道變到好淡,至少我到賣單都仲飲緊湯,如果大家鍾意濃湯重味啲,不妨唔好加湯住,當湯得返好小個時湯底會極為濃郁,味道加倍。
2️⃣ 花膠雞鍋湯底 💰0(👅: 9/10)
呢度既花膠雞鍋湯底係用雞殼、雞骨、雞肉熬十幾個鐘,再加上花膠,湯底呈金黃色,飲落非常自然,味道好夠,清甜而且滿滿骨膠原,滋補養顏,係好濃郁好飲既雞湯,雞油味香,都係我打咁多次邊爐飲過最好飲既花膠雞湯,略嫌湯底既食材唔算多,只有4件雞同2件花膠。
花膠大塊,咬落煙韌,啖啖膠質,雞肉食落嫩滑。成個湯底都好似麻辣湯係咁飲,完全唔會覺得口渴同膩。如果大家鍾意好濃既湯雞,可以唔加湯住,雞味會極濃郁,不過同時都會越黎越鹹。
3️⃣ 果凍鴨血 💰0(👅: 9.5/10)
果凍鴨血

果凍鴨血同麻辣湯底都係台灣直送運來既食材,用真空包裝後空運來港,果凍鴨血都係麻神嘅招牌,如果叫麻辣麻神湯底,入邊會有兩舊,另外可以單點,$88一份。
呢度每件鴨血都經過48個鐘沖、浸、泡、滷等工序,而且早一日已經浸係麻辣湯入面,盡吸精華。舀起一件鴨血,外表係光亮滑溜,輕輕一篤,有回彈力。建議用刀叉食,因為用筷子夾可能令汁液流走。鴨血食得出係有滷過,食落唔係好硬好種,而係非常Q彈,入口充滿彈性,但又有入口即融既感覺,好似真係食緊果凍咁,滷得非常入味,充滿香濃既湯汁,而且食落係飽滿札實,而唔係食落鬆散,如果係一啲冷凍過既鴨血,煮個時其實就會見到有啲空洞,但呢個完全係冇窿,證明係新鮮整出嚟。我本身唔係特別好鴨血,可能平時食到既都係唔夠新鮮、入味,一係就無入口即融,呢個係我食過最好食、最驚喜既鴨血,即使係我都會想加點。
4️⃣ 松阪豬 💰166(👅: 8.5/10)
松阪豬

松阪豬咬落爽中帶嫩,入口鮮甜,肉味甘香,有厚度,有嚼勁,肥瘦岩岩好,以打邊爐食到呢種豬肉絕對唔常見,如果可以再厚一啲就更滿足。
5️⃣ 翠綠時蔬拼盤 💰78(👅: 8.5/10)
翠綠時蔬拼盤

呢個時蔬拼盤有6-7種蔬菜,所有蔬菜食落都夠新鮮,當中最驚喜既就係香港好小食到,由台灣直送既冰菜,即使揼咗佢落個鍋入邊煮,羅上嚟仲可以見到有啲好似珠珠雨露咁嘅水滴包圍住冰菜,其實呢啲雨珠唔係廚師故意點綴,而係一種泡狀細胞,係葉肉種分泌出來既鹽分,用黎保護植物自身。
冰菜非常之好食,食落又腍又嫩,脆嫩爽口,入口即化,唔駛用力咀嚼,葉肉夠肥厚,水分很足,自帶小小鹹味,鹹味正正就係黎自啲雨珠,無需要額外添加醬汁,打邊爐黎講簡直一流,未食過咁好食既菜,聽講仲好養生。
6️⃣ 牛舌芯 💰128(👅: 8/10)
牛舌芯

牛舌芯發揮正常,食落唔韌幾爽口,牛味就唔算好重,雖然份量好似好多,略嫌太過薄切,食牛舌自己鍾意厚切啲,食落會滿足啲。
7️⃣ 紐西蘭刀貝 💰138(👅: 8/10)
紐西蘭刀貝
刀貝好彩既係全部都有開口,夠大隻厚肉,食落鮮甜,新鮮爽口,帶少少海水嘅味道,而且唔會有沙,無論係麻辣湯定係花膠湯都好襯。
8️⃣ 科學王子麵 💰44(👅: 8.5/10)
王子麵係台灣出產嘅公仔麵,聽講佢係麻神麻辣湯底嘅絕配,所以叫咗黎試。
科學王子麵
店員講解因為台北麻神係私房招待所形式開設,每枱都有專人代灼,特別係王子麵,香港雖然無左呢個服務,但店員有教我地點樣煮王子麵之餘,仲提供一個特製既麻辣醬比呢個王子麵,可以好似食沾麵咁點黎食。
麻辣醬
話王子麵係絕配佢係因為佢嘅麵質好吸湯,麵質口感爽滑,煮得岩岩好時食落外軟內脆,加上特製既麻辣醬完全去到呢一個境界,呢個麻辣醬絕對辣過麻辣湯底,有麻有辣,今次如果唔係好食得辣既人就會有挑戰性,對我黎講呢個麻辣係非常滿足,雖然佢係濃縮既辣油,但王子麵沾上去,將兩者既優點發揮到極致,絕對係我食過咁多次王子麵,配搭得最好既醬汁。
9️⃣ 社交平台Sake 💰0(👅: 7.5/10)
社交平台  Sake
日本清酒份量非常慷慨,一大樽有500ML,飲落我覺得正常,未算好難入口好搶喉既清酒,但又未去到好清甜或者好重米香,唔駛錢黎講係唔錯。
🌟食物方面,我覺得最出色就係湯底,成晚係咁飲唔叫餸我都滿足,除咗湯底,最有驚喜就係鴨血、冰菜同王子麵,肉類同海鮮其實好食,不過就相對冇咁驚喜,所以如果下次我再黎食,就只會叫麻神麻辣鍋底、花膠雞鍋湯底、鴨血、冰菜同王子麵,咁樣都夠飽因為佢係咁飲湯,cp值會提升唔少。另外會想試手打瀨尿蝦丸,呢樣係香港限定菜色,係麻神香港店特登請電影《 食神 》創出爆漿瀨尿牛丸既師傅,親自手打出既爆漿瀨尿牛丸,將瀨尿蝦肉包係牛丸入面,非常吸引。

湯底既總結係,佢係一個好好飲嘅麻辣湯,但唔會太麻或者太辣,但如果你係追求好似四川個種超辣超麻嘅麻辣湯,咁依種唔係好適合你,呢間火鍋都未必適合你,因為佢哋個主角係湯底同鴨血。

有次係citysuper行過見到,原來有得買麻神嘅麻辣湯底,而且仲有麻辣湯底連果凍鴨血,鴨血非常之大罐,應該夠4-6人食,食完今次令我有衝動去買黎屋企同朋友食,但如果嫌麻煩,其實好似我咁淨係叫上面嗰幾樣嘢食,都已經足夠而且唔太貴。

服務方面,店員算心有禮,入座之後就提供醬料,等我地好好調教醬汁。因為台北麻神最初係以私房招待所形式開設,每枱都有一位專人代灼,保證食物唔過火。黎到香港,自然無左一枱一侍應既服務,不過每個侍應都只係服務4張枱,而且會教客人灼牛肉同王子麵既秘技,而且有台北店派來既店員指導香港店員灼牛肉既技巧。而且當我唔知食緊既係咩蔬菜,店員都細心講解。

如果大家唔想太heavy夜晚食火鍋,麻神午市有一個一人一鍋店,$66包自選3個配菜、1款湯、1款麵、1杯飲品,非常抵食,雖然配菜食唔到呢度好食既高質肉好似松阪豬,湯底都唔係佢地既招牌麻神麻辣鍋底同花膠雞鍋湯底,不過湯底有得揀酸菜魚、藥膳醉雞鍋等,$66食到一個夠食飽既一人鍋,夫復可求,而且係呢個疲情未穩定既時期,一人鍋都係一個安全啲衛生啲既選擇。

同台灣店相比,台灣店環境配套非常好,好貼心的係梁柱上安裝手機架,有插座可以充電,而餐桌上有一小塊好似刻章木頭,四個面都有唔同需求字樣好似打包、加湯、點餐等,只要翻到需求既字樣面向上,服務人員唔駛問就知道客人所需,設計很貼心,客人只需要專心嗑鍋聊天,唔駛東張西望搵店員。不過台灣既麻神麻辣火鍋因為太過人氣,一位難求,所以限制110分鐘用餐時間,而且每位有最低消貴600台幣,晚餐尖峰時段更加每枱低消2400台幣。但最少一間過江龍黎到香港,食秒質素都保持到,而且係有驚喜,難怪麻神麻辣火鍋係台灣開業近十年,網路評價累積近五分既滿分,而且建議用西式刀叉品嘗果凍鴨血去打響名號,打造左台北高端麻辣火鍋既形象,將可以飲既麻辣湯、Q彈果凍鴨血既台式火鍋文化帶入香港,話佢係香港食過最好食既台式麻辣火鍋、甚至領導台灣飲食潮流既佼佼者,一啲都無嘩眾取寵。
👅味道: 9/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $502 (服務費: 10%)
2021-04-17
TakeAway
$275 (Dinner)
麻神麻辣鍋底
果凍鴨血